Resa

Eriksbergsbiblioteket ger tips på böcker om inre och yttre resor som ger nya insikter och perspektiv.

Expeditionen

En fantastisk historia och beskrivning över Andrées polarexpedition och om frågan vad som egentligen hände.

I de tättskrivna dagböckerna kan man läsa hur de blir tvungna att nödlanda på packisen och hur de i månader försöker ta sig tillbaka till fast mark. Tre män, med minimala kunskaper om arktiska förhållanden, mitt i en vit mardröm. En bok som ger mersmak och man vill veta mer.

Holländarn

Roman baserad på en sann historia.

Karins tillvaro rasar samman när hennes pappa dör och hon inser att lögner och hemligheter är orsaken till hennes kärlekslösa barndom. Nu måste Karin ta reda på vem som är hennes riktiga far. Det blir början på en resa långt tillbaka i tiden. Varför lämnade hennes pappa familjen? Vad är det för hemlighet som hennes mamma bär på? Holländarn är ett familjedrama där hemligheter, skuld, passion, svek och kärlek avlöser varandra.

Bortsprungen

En älskad katt, en hemlös man och deras osannolika resa.

En regnig kväll snubblar den hemlöse Michael King över en skadad, utsvulten katt. Den alkoholiserade och deprimerade mannen tar hand om katten som han kallar Tabor. Bortsprungen är en gripande sann historia om en oemotståndlig och äventyrslysten katt, och om hur läkande förhållandet mellan människa och djur kan vara. 

För att kunna leva

I sin självbiografi berättar Yeonmi Park om sin uppväxt i den nordkoreanska staden Hyesan, som ligger på gränsen till Kina. Yeonmi insåg att om familjen stannade kvar i hemlandet riskerade de att dö av svält, sjukdom eller avrättning.  Därför blev hon och hennes mor tvungna att fly till Sydkorea och på den snåriga vägen dit utsattes Yeonmi både för människosmugglare och trafficking. Idag är hon bosatt i Seoul och är en engagerad människorättsaktivist.

501 svenska platser du måste se innan du dör

Är du intresserad av att upptäcka kända platser och sevärdheter i Sverige? Då är detta en bok för dig. En bok att inspireras av som även innehåller tips på en del udda platser att besöka. 415 sidor med guldkorn och härliga bilder.

Lyckan, kärleken och meningen med livet

När Elizabeth är i trettioårsåldern inser hon att hon behöver ta en paus från sitt nuvarande liv. Hon ger sig ut på en lång resa för att hitta sig själv som varar nästan ett år. En fascinerande livsberättelse som också har filmatiserats med Julia Roberts i huvudrollen.

Jag kommer hem till jul

Jag kommer hem till jul av Joanna Bolouri

En mysig feelgood-roman i julskrud. Londonbon Emily har bestämt sig för att det är dags att visa upp sin pojkvän Robert för familjen hemma i Skottland. Helt oväntat gör Robert slut strax innan de ska resa men Emily är fast besluten att presentera den perfekte pojkvännen för sin familj. Hon lyckas övertala sin granne att följa med istället och utge sig för att vara Robert. En skruvad romantisk julberättelse med mycket humor.

 

Främling på tåg

Jenny Diskis reseberättelser är som inga andra. Hon stannar egentligen helst hemma och resorna hon gör blir lika mycket inre som yttre resor. I den här boken utforskar hon både sig själv och människorna i dagens USA när hon reser med tåg runt hela det stora landet. Underhållande, (upp)rörande och fyllt av skarpa iakttagelser.

Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd

En dag får Harold ett brev från Queenie, en gammal kollega som visar sig vara döende. Han skriver ett vykort till svar och går iväg för att posta det. Men av någon anledning går han vidare till nästa brevlåda, och nästa, och plötsligt har han bestämt sig för att vandra hela den långa vägen från södra England till staden i norr där Queenie bor. Det blir en omtumlande resa där både Harold och läsaren, steg för steg, förstår hur allt hänger ihop i Harolds liv.

Sluta aldrig gå

Snacka om resa! Christina Rickardsson tillbringade sina första sju år i livet i en kåkstad i Brasilien. Efter att ha hamnat på barnhem adopterades hon och hennes lillebror till Vindeln i Sverige. I vuxen ålder reser hon tillbaka till Sao Paulo för att söka efter sitt ursprung. En stark skildring som också är aktuell med tanke på de politiska omvälvningarna i Brasilien.