Sök böcker, filmer, musik...

En häxa sträcker ut armarna framför sina häxkompisar.

Välkommen in i författaren Roald Dahls finurliga och rysliga värld! Lina på Stadsbiblioteket tipsar om några av hans bästa böcker för barn.

6-9 år

alt=" "

Herr Hoppig är en liten blyg man som är förälskad i sin vackra granne, fru Silver. Men hon har bara ögon för sin lilla sköldpadda Alfie som bor ute på hennes balkongen. Varje dag försöker herr Hoppig få hennes uppmärksamhet men hon bryr sig bara om hur Alfie har det och är bekymrad över hur långsamt han växer. Då klurar herr Hoppig ut ett sätt att genom list och magi få den lilla sköldpaddan att växa mycket snabbare och på så sätt kunna vinna fru Silvers hjärta. Som det gamla uttrycket lyder: I krig och kärlek är allt tillåtet.

alt=" "

När James föräldrar ätits upp av en förrymd noshörning vid London Zoo tvingas han bo hos sina vidriga släktingar, faster Sylt och faster Snylt, som behandlar honom riktigt illa. Men en dag möter den ensamma James en underlig liten man i fastrarnas trädgård som ger honom en påse med konstiga små riskkornsliknade saker som gubben påstår är mycket magiska. Tyvärr råkar James spilla ut dessa små magiska riskorn på marken vid det gamla persikoträdet och efter det växer världens största persika fram. Den persikan visar sig innehålla en fantastisk överraskning i form av ett antal gigantiska men snälla insekter, med vilka James hamnar i diverse hissnade äventyr som tar honom både ut på havet och upp på flygturer med världens största persika i släptåg.

alt=" "

Den fattige Kalle, som bor i ett gammalt ruckel med sin lika fattiga familj, tvingas varje morgon passera den mystiska Willy Wonkas chokladfabrik på vägen till skolan. Där går han och drömmer och känner den fantastiska doften som kommer ut ur fabriken och som får hans tomma mage att gnälla av hunger. Men så en dag utlyses en tävling om att fem barn, vilka hittar de gömda gyllene biljetterna, ska få komma på besök in i fabriken och träffa världens mest fantastiska godisuppfinnare och allt annat makalöst och förunderligt som finns där. Kalles jakt på en biljett kan nu börja. Boken har filmatiserats.

alt=" "

Herr Räv bor med sin fru och deras fyra barn i ett gryt intill det stora trädet på kullen. Där lever han ganska gott på att varje natt göra en räd till de tre elaka och korkade bönderna Bönne, Buns och Benas fågelfarmer och stjäla mat. Men detta retar upp den tre gräsliga bönderna som bestämmer sig för att starta ett krig mot herr Räv genom att försöka gräva sig ner till hans gryt och där kunna tillfånga ta honom. Men de enfaldiga bönderna underskattar verkligen sin fiende då herr Räv är en synnerligen listig och smart räv som har ett antal överraskningar att bjuda på. Boken har filmatiserats.

9-12 år

alt=" "

SVJ

En natt när den föräldralösa Sophie har svårt att sova råkar hon få syn på Stora Vänliga Jätten, SVJ, som smyger runt i staden och blåser drömmar in i öronen på sovande människor med hjälp av en stor lur. För att Sophie inte ska kunna skvallra på honom tar han med sig henne tillbaka till sin grotta i Jättelandet där han förvarar alla drömmarna i glasburkar. Sophie får följa med dit drömmarna fångas och har det faktiskt ganska trevligt hos den snälle SVJ. Men det finns ett problem, eller egentligen nio problem: de andra jättarna, som till skillnad från SVJ tycker om att äta människor. Detta måste stoppas och det blir upp till Sophie, SVJ och drottningen av England att komma på hur. Boken har filmatiserats.

alt=" "

Matilda är en mycket klok och begåvad flicka som bor med sina synnerligen korkade, hånfulla och elaka föräldrar, herr och fru Vidrigsson, som avskyr barn som läser böcker eller lär sig något bra. Matildas pappa säljer begagnade bilar, hennes mamma spelar bara bingo och på kvällarna tvingas Matilda sitta med framför Tv:n och titta på dåliga tävlingsprogram. Lite bättre blir det när Matilda äntligen får börja skolan och där träffar den snälla fröken Honung som snabbt anar att Matilda är ett barn långt över det vanliga. Tyvärr styrs skolan av den fruktade rektor Domderasson som verkligen avskyr barn. Men är man klok och listig som Matilda så kan man spela gräsliga föräldrar och rektorer många spratt och till slut sätta dem på plats en gång för alla. Boken har filmatiserats.

alt=" "

Man kanske tror att häxor inte finns men de gör de och de är farligare än man kan ana. Det syns inte utanpå vem som är en häxa och därför kan de gömma sig bland alla vanliga människor. Den rara granntanten eller fröken i skolan kanske är den mest barnhatande häxan som finns på många mils avstånd och som har ett hemskt mål i sikte; att förgöra så många barn hon bara kan. Men det finns några tecken att leta efter och huvudrollsinnehavaren i denna bok och hans fantastiska mormor kan tyda dessa tecken och beslutar sig gemensamt att sätta sig upp mot häxorna, kosta vad det kosta vill. Och priset blir högt… Boken har filmatiserats och har precis haft premiär!

alt=" "

Det har aldrig funnits äckligare, hemskare eller elakare människor än gamla herr och fru Slusk. De är så vidriga och sluskiga att det knappt går att beskriva och de bor i ett hus utan fönster så ingen ska kunna se hur vämjeligt de lever. För det mesta är de upptagna med att förpesta tillvaron för varandra men ofta är de även vidriga mot andra såsom fåglarna i trädgården eller traktens barn. De har även ett gäng apor i en bur i sin vildvuxna trädgård som de tvingar stå på huvudet hela tiden. En dag får de plågade aporna nog och tillsammans med en afrikansk rulltullte-fågel bestämmer de sig för att hämnas och hämnden är ljuv.

alt=" "

Jojjes gamla mormor är ingen snäll och omtänksam mormor, så där som mormödrar ska vara, utan en äcklig och elak surhäxa som tycker om att hunsa och plåga den stackars Jojje så ofta hon kommer åt. En dag då hans föräldrar är iväg på ärenden och Jojje ska passa upp på sin elaka mormor och se till att hon tar sin medicin så passar han istället på att koka ihop en egenblandad medicin till mormor. Och när mormor tar den nya medicinen börjar det mest konstiga saker hända och inget blir sig likt efter det.