Uppbrott

Karin, Lena, Sanna och PG på Stadsbiblioteket tipsar om romaner med tema uppbrott.

Motsatsen till kärlek

Oförklarligt gör Emily Haxby slut med Andrew. Hon tror att han ska fria och får panik. Hennes värld är nu kaos. Hennes farfar har alzheimer och försvinner fortare än hon kan hantera. Hon säger upp sig från sitt jobb och en depression slår ut henne. Hon går till en psykolog och får äntligen bearbeta sorgen efter sin mammas död. Sakta men säkert tar hon sig tillbaka.

Julie Buxbaum är en amerikansk författare född 1977. Hon har en juristutbildning från Harvard.

Monsieur Linh och den lilla flickan

En berättelse om gamle monsieur Linh som tvingats lämna sin krigshärjade hemby någonstans i Sydostasien. Han har knappt några ägodelar med sig, men i famnen har han sin döde sons nyfödda flicka som han nu ska vårda ömt i den stora, kalla hamnstad någonstans i Europa där han har hamnat

Claudel Philipe är en fransk romanförfattare, manusförfattare och filmregissör, född 1962.

Vildingarna

Berättelsen är en tolkning av Sendaks "Till vildingarnas land". Max känner sig alltmer ensam sedan hans pappa lämnat familjen, mamma hittat en pojkvän och systern blivit tonåring. En kväll efter bråk med mamman rymmer han ut i skogen, hoppar i en båt som han hittar och kommer av misstag till en ö. Här bor vildingarna. En skildring om en obegriplig vuxenvärld och barns utsatthet.

Dave Eggers är en amerikansk författare och manusförfattare, född 1970.

Siddharta

Siddharta, en ung indier, son till en brahmanpräst, söker tillvarons innersta mening. Han prövar och förkastar asketens liv, Buddhas lära, den sinnliga njutningen. Sedan han lämnat allt och stannar vid floden tillsammans med den gamle färjkarlen Vasuveda, försonas han med sig själv och sitt öde. Tänkvärt om livet och dess mening.

Hermann Hesse var en tyskfödd schweizisk författare av både romaner och poesi. Han föddes 1877 och fick nobelpriset i litteratur 1946.

Lämna världen

Som ung svor Jane på att aldrig gifta sig och skaffa barn. När hon många år senare oväntat blir gravid accepterar hon moderskapet. Så rasar hela hennes värld samman, hon lämnar sitt liv som framgångsrik Harvardprofessor och flyttar dit ingen kan hitta henne. Men en ung flickas försvinnande tvingar Jane att göra ett val. Fängslande berättelse om ödets nyckfullhet.

Douglas Kennedy är en amerikansk författare, numera bosatt i Storbritannien. Född 1955.

Det vi inte visste var lycka

Julie arbetar i kassan på stormarknaden och uppfostrar ensam sin son. En särskilt dyster dag är det en kund som ler mot henne. Mannen, som heter Paul, återkommer veckan därpå och bjuder henne på lunch. Trots stor olikhet och åldersskillnad utvecklar de en stark vänskap vilket leder till en ny tillvaro för Julie. Feelgood.

Agnès Ledig är född 1973, är barnmorska och bosatt i Obernai i Alsace.

Det broderade hjärtat

Frasquita Carasco i den andalusiska byn Santavela är en sömmerska med magiska krafter. Med hjälp av sin synål kan hon återskapa vad som helst och göra det levande. Efter att Frasquitas make förlorat henne i spel med stridstuppar, lämnar hon tillsammans med sina fem döttrar byn och slår sig ner i Alger. Blandning mellan saga, magi och realism.

Carole Martinez är fransk författare född 1966, detta är hennes prisbelönade debutroman.

Levande och döda i Winsford

En kvinna kommer till byn Winsford på Exmoor i sydvästra England där hon bosätter sig i ett ensligt beläget hus på heden. Hon har med sig sin hund som hon har bestämt sig för att överleva. Kvinnan använder inte sitt riktiga namn. Hon har ett förflutet och en historia. Vad var det som hände i Marocko för trettio år sedan?

Håkan Nesser är en svensk författare född 1950.

Harens år

Den finske journalisten Vatanen lever i tristess, dricker för mycket och äktenskapet är olyckligt. När han och hans fotograf är ute på ett uppdrag någonstans i Finlands skogar råkar de köra på en hare. Haren klarar sig. Vatanen kliver ur bilen, lämnar sitt nuvarande liv och följer haren ut i det finska landskapet.. En gripande och vindlande historia om uppbrott.

Arto Paasilinna är en finländsk författare född 1942.

La Peregrina

Jamilet kan inte glömma señor Peregrinos berättelse om hur han som ung man vandrade den legendariska pilgrimsleden till Santiago de Compostela. Där mötte han sitt livs stora kärlek, Rosa. När Jamilet får veta att Rosa föddes med samma slags födelsemärke som hon själv, satsar hon allt på att ta reda på Rosas historia. Sökandet leder henne till Mexico och Spanien och hon gör fler häpnadsväckande och omskakande upptäckter än hon någonsin kunnat förutse.

Cecilia Samartin är en amerikansk författare med kubanskt ursprung, född 1961.

Haren springer

Harry Angstrom (även kallad ”Haren”) 26 år, var en firad basketstjärna i highschool numera försäljare i vitvarubranschen, lever ett inrutat liv med fru och barn. Fjärran från basketplanenens jubel, framgångar och ryggdunkningar får vi följa Harry i en alltmer svårbegriplig, krass verklighet. Harrys fru sjunker djupare ner i alkohol- och tv-missbruk, jobbet känns meningslöst. Efter en spontanmatch i basket två mot en på en skolgård, tar livet en ny vändning. Harry, som egentligen är på väg för att hämta upp sin son hos barnvakten, bestämmer sig för att fly. En flykt med stora konsekvenser. Handlandet, tillika karaktären Harry är inte särskilt sympatisk men genom Updikes skickliga hand växer bilden. Historien om Harry ”Haren” Angstrom fortsätter i ytterligare tre odödliga romaner.

John Updike var en amerikansk författare född 1932.

Illusionernas bok

Efter en livsomstörtande händelse skriver David Zimmer (författare och universitetslärare) en stor biografi om den bortglömde skådespelaren och stumfilmsregissören Hector Mann. Detta blir livet tillbaka för David Zimmer, som ett par år tidigare förlorat både barn och fru i en tragisk olycka. Regissören Hector Mann är ett mysterium i filmhistorien. Endast några få filmstumpar finns bevarade åt eftervärlden och ingen har sett honom levande sedan 1929, då Mann plötsligt försvann spårlöst. Kort efter att boken publiceras kontaktas David Zimmer av någon som påstår sig vara Hector Manns fru. Hon kommer med ett erbjudande svårt att motstå.

Paul Auster är en amerikansk författare född 1947.

Slutet på världen som vi känner den

Detta är den sista och tredje boken om Andreas Doppler. Doppler är en fullständigt osannolik och rakt igenom osympatisk karaktär som lämnar hemmet i ett plötsligt infall att bosätta sig i skogen, snart med en älg som bästa vän. Trots detta, som skulle kunna avfärdas som ren absurditet, vill man eller kan man inte sluta läsa om Doppler. Erlend Loe skriver lätt med en djup ton. Och humor kan han som få skriva. Alltid med hjärta. Trots sin absurditet mycket tänkvärd.

Erlend Loe är en norsk författare och översättare, född 1969.