Sök böcker, filmer, musik...

Här kan du läsa vår manual för hur du söker i Bibliotek Uppsalas webbkatalog. Du kan också se en instruktionsfilm.

Enkel sökning

Du söker i den vita rutan högst upp på webbsidan. Du kan välja att söka på ett eller flera ord. Det kan vara författare, titel, årtal, språk, medietyp och så vidare.
Exempel:

  • ferrante
  • ferrante min fantastiska väninna
  • jan guillou 2016
  • körkortsboken persiska

Efter sökningen kommer du till Sökresultat. Här visas allt som överensstämmer med de ord du sökte på. För att se om en titel verkligen finns på just ditt bibliotek så måste du klicka på den titel du är intresserad av. Mer om detta längre ner.

Överst i sökresultatet finns Förfina din sökning. Här kan du välja att smalna av sökresultatet så att du får färre och bättre träffar. Du kan förfina din sökning med sökfiltren Bibliotek, Utgivningsår, Av (Upphovsperson), Medietyp, Ämne, Språk, Kategori och Målgrupp. För att se fler alternativ klickar du på Visa fler längst ner i listan under varje sökfilter.

Det är inte säkert ett den första träffen är just den medietyp eller upplaga som du är ute efter. Om det finns som flera olika medietyper (till exempel bok, e-bok, ljudbok) eller upplagor av en titel så står det Finns även som under omslagsbilden. Klicka på den medietyp eller upplaga som du är intresserad av, till exempel Bok, E-bok, DVD eller 2016. Du kan även klicka på knappen Visa alla versioner för att få en lista med alla olika medietyper och upplagor av titeln.

Klicka på titeltexten eller omslaget för att komma till Titelinformationen. Här kan du se om titeln finns tillgänglig på biblioteket och på vilken hylla du i så fall kan hitta den.
På denna sida får du också mer information om titeln, bland annat språk, sidantal och en innehållsbeskrivning. Under innehållsbeskrivningen finns två knappar om du vill reservera titeln eller spara den i din minneslista. Lite längre ner hittar du information om det finns reservationer på titeln och hur lång kön i så fall är. Här finns också en knapp med texten Var finns titeln? tillsammans med en symbol av en pil som pekar neråt. Klicka här för att se vilka bibliotek titeln finns på, var den står och om den finns tillgänglig.

Under rubriken Här finns titeln ser du vilka bibliotek som har titeln inne eller om den är utlånad. Klicka på det bibliotek du är intresserad av så får du fram information om på vilken avdelning, hylla och placering du hittar vad du söker.

Du kan från sidan med titelinformation söka dig vidare. Under rubriken Sök vidare finns alternativen Av, Ämne och Serie. Välj Av om du vill se alla de titlar som finns av samma författare. Välj Ämne om du vill se alla böcker som finns inom samma ämne. Välj Serie för att se alla delar i den serie som boken är en del av.

Booleska operatorer

Om du känner till booleska operatorer så kan de användas i enkel sökning. De booleska operatorerna är AND, OR och NOT.

Utökad sökning

Du kan göra sökningar med flera olika alternativ i Utökad sökning. Klicka på symbolen för kugghjulet som finns på den högra sidan av den enkla sökrutan, så kommer du till den utökade sökningen.

I Utökad sökning finns olika sökrutor. Du kan söka med en sökruta eller genom att kombinera flera olika.

Det finns två sorters sökrutor: sökfält och sökfilter.

Sökfält

Sökfälten hittar du i den övre delen av Utökad sökning. Här kan du skriva in egna sökord. Sökfältet Fritextsökning fungerar som den enkla sökningen. Du kan här välja att söka på ett eller flera valfria ord.
I de andra sökfälten kan du själv skriva i det som anges i rubrikerna: Författare eller upphovsperson, Titel, Ämne, Genre, Hyllsignum, Klassifikation och Förlag.
Lite längre ner på sidan kan du också ange Utgivningsår, antingen Från och med eller Till och med det år du är intresserad av.

Sökfilter

Sökfiltren hittar du på den nedre delen av Utökad sökning. Dessa är menyer med fasta alternativ. Här kan du markera ett eller flera av de förifyllda alternativen. För att markera flera alternativ på en dator håller du ner Ctrl eller Cmd på tangentbordet och klickar på dina val. På mobila enheter bockar du för ett eller flera alternativ i listan.
De sökfilter du kan välja bland är Bibliotek, Kategori, Medietyp, Språk, Målgrupp och Tidsperiod.

När du klickar på knappen Sök skickas du till Sökresultat. Läs mer om sökresultatet ovan, under rubriken Enkel sökning.

Sök på nyheter

Du kan själv söka på nya medier på biblioteket. Gå till Utökad sökning och välj Tidsperiod längst ned på sidan. Du kan välja att söka på titlar från senaste veckan, månaden, tre månaderna, sex månaderna eller senaste året.

Kombinera tidsperioden med något av de andra sökfälten eller sökfiltren. Ett exempel:
Välj "Bok" i sökfiltret Medietyp och skriv in "deckare" i sökfältet Ämne. Gå längst ned på sidan och välj "Senaste veckan" i rutan Tidsperiod. Klicka på Sök. I sökresultatet får du då en lista med den senaste veckans inköpta deckare.

 

Översätt