Artiklar: visa en viss artikel

Enkel sökning

Du söker i den vita rutan högst upp på webbsidan. Du kan välja att söka på ett eller flera ord. Det kan vara författare, titel, årtal, språk, medietyp och så vidare. Exempel:

• ferrante
  • ferrante min fantastiska väninna
  • jan guillou 2016
  • körkortsboken persiska
  • hungerspelen DVD

Efter sökningen kommer du till Sökresultat. Här visas allt som överensstämmer med de ord du sökte på. För att se om en titel verkligen finns på just ditt bibliotek så måste du klicka på den titel du är intresserad av. Mer om detta längre ner.

Överst i sökresultatet finns Förfina din sökning. Här kan du välja att smalna av sökresultatet så att du får färre och bättre träffar. Du kan förfina din sökning med sökfiltren Bibliotek, Utgivningsår, Av (Upphovsperson), Medietyp, Ämne, Språk, Kategori och Målgrupp. För att se fler alternativ klickar du på Visa fler längst ner i listan under varje sökfilter.

Det är inte säkert ett den första träffen är just den medietyp eller upplaga som du är ute efter. Om det finns som flera olika medietyper (till exempel bok, e-bok, ljudbok) eller upplagor av en titel så står det Finns även som under omslagsbilden. Klicka på den medietyp eller upplaga som du är intresserad av, till exempel Bok, E-bok, DVD eller 2016. Du kan även klicka på knappen Visa alla versioner för att få en lista med alla olika medietyper och upplagor av titeln.

Klicka på titeltexten eller omslaget för att komma till Titelinformationen. Här kan du se om titeln finns tillgänglig på biblioteket och på vilken hylla du i så fall kan hitta den. På denna sida får du också mer information om titeln, bland annat språk, sidantal och en innehållsbeskrivning. Under innehållsbeskrivningen finns två knappar om du vill reservera titeln eller spara den i din minneslista.

Under rubriken Här finns titeln ser du vilka bibliotek som har titeln inne eller om den är utlånad. Klicka på det bibliotek du är intresserad av så får du fram information om på vilken avdelning, hylla och placering du hittar vad du söker.

Booleska operatorer

Om du känner till booleska operatorer så kan de användas i enkel sökning. De booleska operatorerna är AND, OR och NOT.

Utökad sökning

Du kan göra sökningar med flera olika alternativ i Utökad sökning. Klicka på symbolen för kugghjulet som finns på den högra sidan av den enkla sökrutan, så kommer du till den utökade sökningen.

I Utökad sökning finns olika sökrutor. Du kan söka med en sökruta eller genom att kombinera flera olika.

Det finns två sorters sökrutor: sökfält och sökfilter.

Sökfält

Sökfälten hittar du i den övre delen av Utökad sökning. Varje sökfält består av tre delar: Välj sökning, Välj typ och Sökord.
Ditt sökord eller din sökfras skriver du in i rutan med rubriken Sökord. Om du vill göra en mer specificerad sökning så finns rullgardinsmenyerna Välj sökning och Välj typ där du kan göra olika tillval.
I menyn Välj sökning finns fyra olika alternativ:

1. Alla ord. Med detta val söker du med alla de ord som du skriver in i sökrutan.
  2. Exakt fras. Du väljer detta om du söker på en fras och vill att din sökträff ska innehålla exakt dessa ord och i just den ordning du skriver in dem. Till exempel: "Extremt högt och otroligt nära".
  3. Minst ett av orden. Använd detta om du vill ha många träffar på den sökfras du skriver in. Du kommer att få träff om bara ett av sökorden finns med i titelinformationen. Till exempel: en sökning på "jan guillou ondskan" kommer att ge dig träff på alla titlar som innehåller ordet "jan", ordet "guillou" och ordet "ondskan".
  4. Ord som inte ska finnas med. Med detta val kan du välja bort sökträffar som innehåller ord som du inte vill ha med i sökresultatet. Du använder detta alternativ tillsammans med en sökning i ett av de andra sökfälten. Till exempel: Du väljer i det första sökfältet sökningen "Alla ord" och skriver in "berlin" i sökrutan. I det andra sökfältet väljer du "Ord som inte ska finnas med" och skriver in "andra världskriget". Du kommer då att få ett sökresultat som innehåller ordet "berlin" men där alla titlar som innehåller "andra världskriget" är bortvalda.

I menyn Välj typ kan du välja att söka på olika delar av titelinformationen. Sökfältet Fritextsökning fungerar som den enkla sökningen. Du kan här välja att söka på ett eller flera valfria ord. Med de övriga kan du själv skriva i det som anges i rubrikerna: Författare eller upphovsperson, Titel, Ämne, Genre, Hyllsignum, Klassifikation och Förlag.

Lite längre ner på sidan kan du också ange Utgivningsår, antingen Från och med eller Till och med det år du är intresserad av.

Du kan välja att använda flera sökfält och kombinera dem på olika sätt. Som standard finns redan tre sökfält, men du kan lägga till fler om du vill. Klicka på Lägg till nytt sökfält för att lägga till ett fält i taget.

Sökfilter

Sökfiltren hittar du på den nedre delen av Utökad sökning. Dessa är menyer med fasta alternativ. Här kan du markera ett eller flera av de förifyllda alternativen. För att markera flera alternativ på en dator håller du ner Ctrl eller Cmd på tangentbordet och klickar på dina val. På mobila enheter bockar du för ett eller flera alternativ i listan. De sökfilter du kan välja bland är Bibliotek, Kategori, Medietyp, Språk, Målgrupp och Tidsperiod.

När du klickar på knappen Sök skickas du till Sökresultat. Läs mer om sökresultatet ovan, under rubriken Enkel sökning.

Sök på nyheter

Du kan själv söka på nya medier på biblioteket. Gå till Utökad sökning och välj Tidsperiod längst ned på sidan. Du kan välja att söka på titlar från senaste veckan, månaden, tre månaderna, sex månaderna eller senaste året.

Kombinera tidsperioden med något av de andra sökfälten eller sökfiltren. Ett exempel: Välj "Bok" i sökfiltret Medietyp och skriv in "deckare" i sökfältet Ämne. Gå längst ned på sidan och välj "Senaste veckan" i rutan Tidsperiod. Klicka på Sök. I sökresultatet får du då en lista med den senaste veckans inköpta deckare.

Mina sidor