Sök böcker, filmer, musik...

En hammare, spik, en klädnypa och en hemmapysslad klocka.

Behöver du inspiration till att greja, skapa och fixa? På biblioteket finns det mängder med böcker om att skapa och testa på olika sätt: pyssla i papper, skapa digitalt, bygga med lego eller göra experiment. Här hittar du några av mina favoritböcker som sätter igång skaparglädjen!

alt=" "

Floras naturpysslor av Kristina Digman

I naturen går det att hitta massa fina saker att skapa med – som stenar, blad och kastanjer. En gren kan bli en slingrande orm och en stensamling blir en hel by med fantasifulla hus. Här visar Flora från Kristina Digmans böcker hur lätt det är att pyssla fina grejer med sådant vi samlar på oss från naturen.

Floras naturpysslor finns också att läsa som e-bok.

alt=" "

Experimentverkstan: Star wars av L.L. Heinecke

Vill du lära dig att göra en egen dödsstjärna eller en podracer? Med hjälp av den här boken kan du både bygga dina egna grejer och testa på olika Star wars-experiment, som till exempel att göra ett vulkanutbrott eller odla egna kyber-kristaller.

alt=" "

Det går att göra massor med pärlplattor: nyckelringar, glasunderlägg och dörrskyltar. Här finns både lätta och lite svårare mönster, och massvis med inspiration för den pärlsugne!

alt=" "

Funkar det? Förbluffande uppfinningar av Matgorzata Mycielska, Alexandra och Daniel Mizielinski

Människor har byggt, klurat och pysslat i urminnes tider, och om du letar skaparinspiration kanske du kan hitta det i den här boken om tokiga och smarta uppfinningar! En flygande cykel, ett urverk som drivs av vatten och en molnmaskin är bara några av uppfinningarna som går att läsa om i den här boken.

alt=" "

Bygg ditt eget dataspel! av Måns Jonasson

Scratch är en webbsida och ett programmeringsverktyg där du kodar med hjälp av block i olika färger. Den här boken ger en enkel beskrivning till hur du gör ditt första dataspel i Scratch. I Scratch kan du också göra filmer, frågesporter eller till och med ett tjuvlarm…

alt=" "

Fixa steg för steg av Clara Lidström och AnnaKarin Nyberg

Använd sådant som redan finns hemma för att göra roliga grejer med – en väska av en t-shirt, ett pennställ av en burk eller ett memory av en kartong. I Fixa är beskrivningarna tydliga och fokus ligger på återbruk och hållbarhet.

alt=" "

Stora boken med legoidéer av Daniel Lipkowitz

Det kliar i fingrarna efter att börja legobygga på en gång när jag öppnar den här boken. Den mest spännande konstruktionen är kanske det vikingatida långskeppet, komplett med drakhuvud och sköldar. I boken berättar flera legokonstruktörer om sina byggen, vad de blir inspirerade av och hur det går att bygga saker utan massor av avancerade specialdelar. Det är bara att börja bygga!

Tipsat av Linn på Stadsbiblioteket

Stora bilden: Del av omslaget till boken Fixa steg för steg.