Sök böcker, filmer, musik...

Mitt lyckliga liv omslag

Pirrigt, jobbigt och roligt. Stadsbibliotekets barnavdelning ger tips på fina böcker om att börja skolan!

Var är bus-Alfons?

Var är bus-Alfons? av Gunilla Bergström

Nionde boken om Alfons Åberg som nu ska börja skolan. Han är nervös och undrar hur det ska gå. Igenkänning och fint att få följa med Alfons till skolan och träffa fröken. Spoiler: det blir ett lyckligt slut!

Boken om att börja skolan

Boken om att börja skolan av Helena Bross

Dagen innan Isak ska börja ettan sitter han hemma på sängen och känner hur det pirrar i magen. Att börja skolan känns spännande, roligt och läskigt på samma gång. Vi får följa med en klass under deras första läsår och bekanta oss med skolan som den ser ut en helt vanlig vardag med schema, läxor, gympapåsar och hemspråk. Jättefina bilder!

Finns också som e-bok och e-ljudbok.

Nya kompisar

Nya kompisar av Helena Bross

Första boken om nya kompisarna Axel och Omar. De träffas för första gången i den nya skolan. Axel hjälper Omar med en känslig sak utan att någon vuxen märker något. Boken ingår i serien Extra lätt att läsa, tänkt för barn som just har börjat läsa själva.

Finns också som e-bok och cd-bok.

En myras liv

En myras liv av Linn Gottfridsson

Myran heter egentligen Morgan Andersson, men alla utom tandläkaren och okända personer säger Myran. Myran är sex år och går i förskoleklass. Oftast är Myran glad, men tycker att det är jobbigt när bästisen Henny leker med Felicia. Då är det tur att Diego har flyttat in i lägenheten ovanpå. Myran gillar inte bråk, särskilt inte när mamma och pappa bråkar på engelska för att Myran inte ska förstå att de kanske vill skiljas. Varmt om jobbiga saker, en underbar bok!

Finns också som e-bok.

Nina börjar skolan

Nina börjar skolan av Emi Gunér

Nu ska Nina äntligen börja i skolan. I klassrummet står riktiga skolbänkar och riktiga skolstolar och längst fram, vid den stora skrivtavlan, står Ninas lärare. Allt är så stort och nytt. En berättelse om Ninas första år i förskoleklass. Det handlar om att lära sig både stora och små bokstäver, gå ut på rast och äta mat i en matsal. Men också om att ha en hel klass med kompisar som man ska komma överens med... En bra högläsningsbok!

Finns också som e-bok.

Hugo och Josefin

Hugo och Josefin av Maria Gripe

Josefin börjar skolan, men har svårt att finna sig till rätta eftersom hon anses vara lite annorlunda. I skolan finns Hugo som blir hennes vän. Hugo är stark och självständig och hjälper Josefin när hon blir retad. En klassiker som utkom första gången 1962.

Finns också som cd-bok.

Klass 1 Rönnen

Klass 1 Rönnen av Kristian Hallberg

Läsaren får följa Hedda, Amir, Pia, Lawen och de andra från upprop till avslutning. Det fina med skolan är att man lär sig saker hela tiden, vad som än händer. En perfekt bok för den som ska börja ettan.

Mitt lyckliga liv

Mitt lyckliga liv av Rose Lagercrantz

När Dunne äntligen ska börja skolan blir hon orolig. Tänk om hon inte får någon kompis! Så skönt att Dunne och Ella Frida finner varandra redan på skolgården. Men under jullovet händer det något. Dunne förstår inte hur hon någonsin ska kunna bli lycklig igen. En av flera fina böcker om Dunne.

Finns också som e-bok och e-ljudbok.

Jag vill också börja skolan

Jag vill också börja skolan av Astrid Lindgren

Jag vill också gå i skolan, säger Lena som är fem år. Hon försöker låtsas att hon har en egen skolfröken. Men det skulle gå ännu bättre att låtsas om hon bara visste hur det går till i en skola. Och tänk, en morgon säger hennes storebror Peter att hon får följa med honom och se precis hur det är i hans skola. En bok för småsyskonen, som inte får börja skolan riktigt än.

Junia börjar skolan

Junia börjar skolan av Frida Lindgren Karlsson

Första dagen i skolan. Pappa följer Junia. Det känns kul, men också lite läskigt. Fast Alva går i samma klass. Och fröken verkar snäll. De får glass. Det blir nog bra. En mysig hägläsningsbok!

Finns också som e-ljudbok, cd-bok och mp3-bok.

En ettas dagbok

En ettas dagbok av Viveca Lärn

Andra boken om Mimmi som skriver dagbok om hemliga och viktiga saker och nu ska börja i första klass. Vi får följa hennes liv med mamma Elin, servitris, pappa Oskar, brevbärare och kompisen Roberta Karlsson som är nio år och kan och vet mycket. En bok med mycket underfundig humor!

Finns också som e-bok, e-ljudbok och mp3-bok.

Hedvig!

Hedvig! av Frida Nilsson

En bok om flickan Hedvig, bosatt utanför tjotahejti, och hennes första år i skolan. Bland annat hinner hon med att skaffa sig en bästis, frammana Vita Damen på skoltoaletten, förälska sig, ta Silvergrodan och fixa stubblugg lagom till skolfotot. Härligt och fartfyllt!

Håkan bråkan och pappa börjar ettan

Håkan ska börja skolan, men han tycker inte att han behöver det. Och han gillar inte att vara tvungen att sitta still hela dagen. Men hjälpfröken Demba sitter med Håkan när det spritter i benen. En fin bok för lite motvilliga ettaklassare.

Uppdrag skolstart

Uppdrag skolstart av Katja Reider

Max ska snart börja i skolan. Frågan är om han är redo? Som tur är får han brev från Kapten Kosmos med små uppdrag som ska hjälpa honom att förbereda sig.  Läsaren får följa med Max på hans olika upp­drag: Kan han hitta till skolan själv? Vågar han prata med utomjordingar i klassen? Max löser uppgifterna på sitt eget finurliga sätt. 

En perfekt bok att läsa för barn som är ny­fikna på skolan.

Tipsat av Maja och Kasia på Stadsbiblioteket