Sök böcker, filmer, musik...

alt=" "

Vi på Stadsbibliotekets vuxenavdelning tipsar om våra favoritböcker som passar perfekt i hängmattan i sommar.

Skönlitteratur

alt=" "

Evig natt av Michelle Paver

Den här boken kallas för en arktisk spökroman. Michelle Paver är ju författaren bakom Vargbröder, en  mycket populär serie i 6 delar skriven för barn, och jag hade ärligt talat inte så stora förhoppningar om att bli skrämd av innehållet i den här boken. Men det blev jag verkligen! Den engelska originaltiteln på boken Dark Matter ger en mycket bättre bild av hur obehaglig och läskig boken är. Bokens huvudperson heter Jack Miller och han är en lite halvmisslyckad typ som av en slump följer med en expedition norrut. Året är 1937 och man ska göra mätningar på en plats vid Spetsbergen. Fem man ger sig av men av olika anledningar droppar de av en efter en, och till slut är det bara radiotelegrafisten Jack som ensam är kvar vid deras läger i Gruhuken.

Evig natt är skriven i dagboksform och skildrar hur Jack blir alltmer ensam i den eviga polarnatt som nu kommer att vara i månader. Inga andra människor finns inom mils avstånd – men snart blir Jack varse en annan närvaro… Boken är ganska tunn, bara 240 sidor men Paver lyckas skapa en oerhört krypande läskig stämning på dessa få sidor. Man känner verkligen med Jack och hans ensamhet i kolmörkret, hur han ibland är livrädd att han plötsligt ska möta någons blick i fönstret och ibland tror att han håller på att bli galen och inbillningssjuk. Det är just den här känslan Paver skildrar så väl; hur Jack egentligen inte är rädd för allt gräsligt han verkligen upplever utan är rädd för det som han kanske kommer att få se… Behöver du kylas av i sommarvärmen och verkligen ryyyysa – då är det här helt rätt bok för dig.

alt=" "

Varma kroppar av Isaac Marion

Zombier är ju verkligen på tapeten just nu. Igen! Alla böcker som innehåller ord som pest, smitta, farsot… rycks från bibliotekshyllorna men även en zombieapokalyps eller två verkar tilltala folk för tillfället. Det här är dock en zombieberättelse med en twist; det är en kärlekshistoria. För ibland är kärleken till någon så stark att man inte ens vill äta upp hennes hjärna! Vi kastas som läsare rakt in i en postapokalyptisk värld; ovanligt och uppiggande nog får vi inte reda på vad som lett till katastrofen, men den är ett faktum; there be zombies!

Zombien R lever i en grå och rätt meningslös värld där han och hans polare släpar sig fram genom tillvaron och den enda glädjen är att äta hjärnor. Människorna lever bakom en hög mur men ibland ger de sig ut för att hämta nödvändigheter från världen utanför och det är under en sådan jakt R möter Julie. Märkligt nog skonar han henne, inte endast beroende på att han kanske är ganska mätt efter att ha ätit hennes pojkväns hjärna, utan för att han faktiskt verkar känna nåt. Och han gillar det! Julie å sin sida är till en början av naturliga anledningar livrädd för R men hon ser också något mer bakom skalet av grå trög zombie. Den spirande vänskapen möter dock stora problem, inte bara från Julies pappa generalen som krigar mot zombierna och Rs oförstående zombiepolare, utan också från ”beningarna” ett slags superzombies som bara vill döda alla. En klassisk kärlekshistoria med de klassiska svårigheterna – men med ack så ovanliga huvudkaraktärer, med andra ord. Varma kroppar är en så bra bok; spännande, överraskande och romantisk – en riktig sträckläsare!

alt=" "

Tullias värld av Kerstin Ekman

Huvudpersonen i Ekmans nya bok, med skönlitterära och personliga inslag, är Ciceros dotter Tullia. ”Om henne visste jag ingenting i skolan och inte på universitetet. Om man ville ha reda på något om de kvinnor som levde under de stora männens tid så måste man läsa om de stora männen. Egentligen har vi nästan ingen kunskap om kvinnornas tankar och känslor förrän de själva börjar berätta om dem. Det skulle dröja mycket länge. Vem Tullia innerst var får vi aldrig veta”, skriver Ekman.

Finns också att läsa som e-bok

alt=" "

4 3 2 1 av Paul Auster

Hur enskilda händelser kan påverka riktningen av en människas liv, är ett evigt tema hos Paul Auster. I ”4 3 2 1” utforskas detta till fullo. Archie Ferguson är huvudpersonen som i berättelsen får fyra olika liv. Född 1947, precis som författaren, i New Jersey USA, får vi följa Archies olika liv genom en intressant 1900-tals historia. Jag tror att man kan säga att Auster tänker på miljön mer avgörande för en människas livsväg och val än eventuellt arv. En fantastisk bok som slukade undertecknad helt. Inte bara en stor berättelse utan fyra.

alt=" "

Utan dina andetag av Karin Aspenström

Evelyn tänker på sig och Erik som det perfekta paret, så jämställda och medvetna. Hon vet att de hör ihop. Innan de gifter sig och skaffar barn ska de göra den här långresan de så länge har pratat om: två månaders kringflackande i Indien. Den här resan ska bli en nystart i deras förhållande, Evelyn är övertygad om det. Utan dina andetag är en roman om tvåsamhet och ensamhet, om drömmar, förväntningar och att upptäcka att livet inte blev som man hade tänkt sig.

Finns också att läsa som e-bok och att lyssna på som e-ljudbok.

alt=" "

Allt jag önskar av Josefin Schygge

Thailändska Kiat har blivit kär i en svensk turist- Johan- och efter ett års korrespondens har hon nu flyttat till honom i Sverige. Hon trivs i sitt nya land men saknar sin dotter som hon lämnade kvar i Thailand. När hon inte står ut längre kommer Johan med ett förslag på lösning. Han fixar så att hon kan sälja grönsaker på torget en gång i veckan. En bok som tar upp ett problem som Kiat troligen delar med många nya svenskar-trivseln i det nya landet och det dåliga samvetet för de som blev kvar.

Finns också att läsa som e-bok och att lyssna på som e-ljudbok

alt=" "

Blå av Maja Lunde

År 2017 är Signe snart sjuttio år men seglar ensam bort från sin barndomsbygd i Norge för att konfrontera mannen som hon en gång älskade. Det är bara hon, båten som heter "Blå" och en märklig last. År 2041 är David på flykt med sin lilla dotter genom ett Sydeuropa som är drabbat av torka. De där nord står mot syd, och där vattnet inte längre räcker till alla. Allt förändras den dag då de upptäcker en segelbåt i en övergiven trädgård långt inne i landet. En otroligt gripande och skrämmande skildring om ett väldigt aktuellt ämne. Kunde inte släppa boken!

Finns också att läsa som e-bok och att lyssna på som e-ljudbok

alt=" "

Skymningslandet av Marie Hermansson

Tjugotvååriga Martina står utan arbete och bostad. En dag stöter hon ihop med sin kompis Tessan som erbjuder henne boende på en herrgård i närheten där hon är anställd som husa hos en gammal dam. Martina får jobb som sekreterare hos den gamla damen. I herrgården har tiden stannat, den gamla damen Florence lever sitt liv som under fyrtiotalet och Martina och Tessan accepterar sina roller i hennes fantasivärld. Det blir fler som finner sig tillrätta på herrgården. Till en början befinner de sig i en drömlik sagovärld men så småningom kommer en krypande spännings- och oroskänsla. En mörk historia om ungas utsatthet.

Finns också att läsa som e-bok

alt=" "

Springa av Jean Echenoz

Världens bästa långdistanslöpare, Emil Zátopek från dåvarande Tjeckoslovakien, lyckades med bedriften att vinna 5000, 10 000 och maraton under samma OS (Helsingfors 1952). Det är han ensam om i världshistorien och frågan är om någon någonsin kommer att göra om den bedriften. Springa av Jean Echenoz handlar om löparen och människan Zátopek. I skönlitterär form får hjälten liv. Som trefaldig olympisk guldmedaljör blir Zátopek en symbol och hjälpreda för att marknadsföra den kommunistiska enpartistaten. När talangen var uppenbar avancerade han snabbt från enkel industriarbetare till militär karriär. Men att springa är själva symbolen för frihet och när löparkarriären är över och sovjetiska tanks rullar in i Prag våren 1968 (för att kväsa oppositionens krav om större frihet) uttalar sig nationalhjälten. Snabbt förlorar han både militär rang och social status. Springa utkom i svensk översättning 2016 och är en liten pärla i behändigt format.

Facklitteratur

alt=" "

En bok för reflektion och eftertanke som tar upp det allmängiltiga sökandet efter ett existentiellt språk för att uttrycka sin innersta identitet och längtan. "Människan är religiös, inte för att hon bär på vissa trosföreställningar utan för att hennes längtan efter att bli hel är inskriven i själva hennes väsen", menar Kurkiala. Utifrån antropologiska och filosofiska perspektiv argumenterar Kurkiala för att kyrkan, med sitt rika arv av berättelser, riter och rum, kunde inta en viktig roll i den ekologiska, sociala och andliga kris som vårt samhälle befinner sig i.

Tipsat av Helena, Nasima, PG, Cecilia S. och Lena på Stadsbibliotekets vuxenavdelning