Sommarboken: I skuggan av...

Sommarlovet är här med tid att läsa till sent in på natten. Årets tema för sommaren är I skuggan av.

Här tipsar barnbibliotekarierna Maja och Jenny om böcker som handlar om skuggor på alla möjliga sätt – allt från riktigt rysliga berättelser till fakta om hur skuggor egentligen blir till.

Bokomslag Skuggsidan av Per Gustavsson

Skuggsidan av Per Gustavsson

I Skuggsidan får vi träffa Ragnar som precis fått en ny penna att rita med. Ragnar är lite rädd för natten och tycker att det är obehagligt när skuggorna blir långa. När han under en promenad hamnar i ett mörkt hus lyckas han med hjälp av pennan rita i mörkret så att det blir mindre läskigt. Skuggsidan är en mysryslig bok där man inte är säker på vad som är verkligt och vad som bara var en dröm. Passar barn som är 3-6 år.

 

Bokomslag Nattens konditori av Hannah Arnesen

Nattens konditori av Hannah Arnesen

Leo kan inte sova. Han ligger mest i sängen och försöker att inte tänka på hur läskigt det är med mörkret. Sen så plötsligt knackar mormor på fönsterrutan och Leo får följa med till mormoderns konditori - Nattens konditori. Där träffar Leo andra människor som inte heller kan sova. Men alla vill ha kakor när det bjuds. Nattens Konditori är en fin berättelse som handlar om att inte kunna sova men också om hur olika människor kan vara.

 

Bokomslag Farliga skogen av Sanna Borell

Farliga skogen av Sanna Borell

Följ med genom Farliga skogen. Där finns gott om hemska monster. När ett litet barn plötsligt hittar dit för att hen letar efter sin ekorrvän som leker kurragömma så vet monstret inte riktigt vad det ska göra, det har inte hört talas om vad en vän är. Kan monster också ha vänner, trots att de är läskiga och har giftgaddar? Följ med så får du se!

 

Bokomslag Kattvännen av Malin Eriksson Sjögärd

Kattvännen av Malin Eriksson Sjögärd

Lo, Los mamma och hennes nya kille skall lämna lägenheten in stan för att starta ett pensionat i en nedlagd gammal skola. Lo tycker inte alls att det här är någon bra idé, och det verkar som att många i byn inte heller tycker om den. Men snart börjar det hända underliga saker, och det verkar som att det inte bara är människor som är inblandade. Kattvännen passar perfekt som högläsningsbok, gärna när sommarregnet smattrar mot fönsterrutorna.

 

Bokomslag Skuggan av Petrus Dahlin

Skuggan av Petrus Dahlin

Det här är en bok för dig som gillar att bli lite skrämd. Alvaro märker en dag att hans skugga verkar leva sitt eget liv. Den gör lite som den vill helt enkelt. Men ingen tror på Alvaro när han berättar, och när det redan är för sent märker han att skuggan till och med verkar vilja göra honom illa! Skuggan passar bra för barn som precis knäckt läskoden och vill ha något riktigt ruskigt att läsa på egen hand.

 

Bokomslag Den köttätande tentakelväxten av Johannes Pinter

Tänk dig att det du gillar mest plötsligt blir till en magisk kraft – att rita till exempel. Tänk sedan att alla monster du drömmer mardrömmar om blir till verkliga monster. Precis det här händer barnen i Glänteby – när blixten slår ner får de varsin magisk förmåga, men deras mardrömsmonster blir också verkliga. Nu måste de använda sina förmågor till att stoppa monsterinvasionen! Den köttätande tentakelväxten är den första boken i serien Monster Monster av Johannes Pinter.

 

Bokomslag Skuggan över stenbänken av Maria Gripe

Bertas familj får en ny jungfru. Hon heter Carolin och liknar ingen av familjens tidigare anställda. Berta blir nyfiken. Det är något speciellt med Carolin. Hon blir snabbt populär och vänder upp och ner på saker och ting, men det är också något mer… Vardagsliv, identitet och mystik i den första delen i Maria Gripes välskrivna skuggserie, som inte utan anledning blivit en klassiker.

 

Bokomslag Skuggan i väggen av Kerstin Lundberg Hahn

Skuggan i väggen av Kerstin Lundberg Hahn

Micke flyttar till ett gammalt hus i Norrland. Mamma har fått nytt jobb på vårdhemmet i byn. Det är inte första flytten, men mamma menar att det ska bli ändring på det nu. Micke börjar ny skola och försöker hitta sin plats i ett nytt sammanhang, där klasskamraterna snart berättar att huset hon har flyttat in i är ett spökhus. Mycket riktigt börjar också mystiska saker hända därhemma… Välskrivet, spännande och sorgligt.

 

Bokomslag Skuggornas hus av Ingelin Angerborn

Skuggornas hus av Ingelin Angerborn

Istället för att åka på resa med pappa blir det ett höstlov hemma hos farmor och farfar för Sakarias. Men det blir långtifrån långtråkigt. Vems är skuggan som dyker upp i Sakarias teckning och vad gömmer sig i skuggorna i det gamla huset hos farmor och farfar? Ett mystiskt höstlov tar sin början. Spännande läsning av drottningen av mysrysare, Ingelin Angerborn.

 

Bokomslag Spökboken av Ulf Sindt

Spökboken av Ulf Sindt

Vad lurar i skuggorna? Det kanske handlar om spöken… Här är boken där lär du dig allt du behöver veta om just spöken. Få full koll på spökhus, poltergeistar och varsel. Läs om hur de flesta spöken faktiskt är snälla. Lättläst och lite lagom spännande faktabok som passar hen som nyligen börjat läsa på egen hand.

 

Bokomslag Trädens liv av Jen Green

Trädens liv av Jen Green

Varför inte tillbringa sommaren i skuggan av ett träd?! Och varför inte passa på att då samtidigt lära dig mer om trädens liv?! I den här boken kan du läsa om olika trädtyper och rotsystem, men också om hur träden i en skog tar hand om varandra, känner på sig när fara hotar och försvarar sig mot fiender. Träd är mycket mer än vad man först kanske anar… En fint illustrerad faktabok för den vetgirige naturentusiasten.

 

Bokomslag Natten lyser av Lena Sjöberg

Natten lyser av Lena Sjöberg

Även i nattens skuggor och mörker finns det ljus. Dyk ner i Lena Sjöbergs otroligt fint illustrerade Natten lyser och läs om polarsken, lysande stenar, klotblixtar och självlysande svampar. Visste du till exempel att honungsskivlingens rottrådar ofta växer in i murkna stubbar och omkullfallna träd och gör dem självlysande? Förr i tiden brukade veden från sådana träd kallas för trollved och användas för att lysa upp mörka vägar.

 

Bokomslag Egna experiment med ljud och ljus av Jack Challoner

Inga skuggor utan ljus! Ingen tystnad utan ljud! I den här boken hittar du mer än 40 olika experiment på tema ljus och ljud. Passa på att ägna en av sommarens dagar åt att undersöka ljus ur alla möjliga aspekter. Lär dig mer om månens faser och hur ljus rör sig, eller gör en egen regnbåge – boken är full av roliga experiment. En perfekt bok att aktivera familjen eller kompisgänget med.