Sommarromaner

Vår webbredaktör Jenny tipsar om stekheta romaner att sluka i sommar.

Förlåten

DN:s recensent Kristoffer Leandoer skrev att ”Det är som att Lars Norén hade försåtminerat Tove Janssons sommarö” om Agnes Lidbecks andra roman. Och det tycker jag är sant. Hon är en mästare i att berätta om komplicerade relationer och förbjudna tankar utan att skriva oss läsare på näsan. I ”Förlåten” rensar två systrar ut sin pappas dödsbo ute i skärgården. De har tagit väldigt olika vägar i livet och under sommarvistelsen hittar de ständigt på nya sätt att göra varandra besvikna. I bagaget har de ett trauma som utspelat sig just på denna barndomens plats. Läs! Den är ännu bättre än Lidbecks debut Finna sig.

Sommarboken

Ovan nämnda sommarbok. Sofia, hennes farmor och pappa tillbringar sommaren ute på en ö i skärgården. Tillsammans funderar barnet och farmodern över livets stora och små frågor, samtidigt som båtar går förbi, fiskar dras upp och blommor plockas. Fint med en varm vänskap över generationsgränserna. En helt fantastiskt finurlig bok, lätt att läsa, lätt att älska och läsa om och om igen.

Rich boy

Kanske inte lika mycket sommarbok som tidigare ovan nämnda, men sannerligen denna sommarens mest spännande svenska roman. I Caroline Ringskog Ferrada-Nolis andra roman får vi följa tre generationer kvinnor i Sverige: Mormor Gully, mamma Marianne och dottern Annika. Och männen som gör livet svårt för dem. En berättelse om Sverige, klass och arvssynd. När du slukat denna historia finns Caroline Ringskog Ferrada-Nolis första roman Naturen som utkom 2009. 

Band

Jag är förvånad över att den här romanen inte fått mer uppmärksamhet. Den är helt fenomenal! Det ryktas om att författaren är gift med personen bakom psedonymen Elena Ferrante. Och det är svårt att inte misstänka det efter att ha läst den här relationsromanen. Ett pensionärspar kommer hem till sin lägenhet efter semestern och finner den helt sönderslagen. Mannen tröstar kvinnan och tillsynes är de ett fint gammalt par som stöttar varandra på helt fantastiskt fint sätt. Men när de börjar städa upp i alla trasiga saker i lägenheten vecklar också en trasig relation ut sig. Som Ferrante, fast kortare.

Nötskal

Under några olidligt varma dagar i ett slitet radhus i London får vi följa höggravida Trudy och hennes älskare Claude. Tillsammans planerar de att mörda pappan till Trudys barn. Vi får följa deras samtal genom magen och fostret som hör allt. Märkligt obehagligt, spännande och välskrivet. 

Döden på Nilen

Vill du ha en klassisk mysdeckare med semesterkänsla är det här ett säkert kort. Därtill lite glamour och vackra klänningar. Detektiven Hercule Poirot är på semester i Egypten och ska snart gå på en Nilångare med destination Luxor. Med på resan finns naturligtvis en rik arvtagerska som någon av passagerarna vill se död. Men mördaren hade inte räknat med att världens mest framstående detektiv skulle vara ombord! En av Agatha Christies bästa. En annan bra sommarbok av henne är Badortsmysteriet.

Handbok för städerskor

Min kollega Lise har tipsat om den här novellsamlingen förut i tipset ”Människor vid havet” , men det tål att göras igen! ”Vilken tur att den här mer eller mindre amerikanska bortglömda författaren har återupptäckts! Läs!” skriver Lise.