Född till hjälte omslagsbild

Vår prao Nora tipsar om tre spännande favoritböcker som passar unga.

Will Grayson, Will Grayson

Will Grayson, Will Grayson av John Green och David Levithan

Will Grayson, Will Grayson handlar om två killar med samma namn. Den ena Will Grayson, som använder korrekt grammatik och stor bokstav, har två regler: 1. Inte bry sig, och 2. Håll käften. Så när han börjar känna sig i skuggan av sin bästa vän Tiny, ser han bort från känslorna och säger inget. Tiny börjar sätta upp en show, och Will Grayson hjälper honom utan att klaga. Tiny försöker också få Will att gå ut med deras gemensamma vän Jane, men Will menar att det skulle bryta mot regel 1. Den andra Will Grayson, som använder små bokstäver, kämpar genom boken med depression och sin låga självkänsla. Han ser på världen som dyster och grå och bryr sig inte riktigt om någonting. Förutom Isaac. Isaac är killen som han pratat med online, men när de bestämmer att mötas på riktigt går det inte riktigt som han tänkt. Man borde läsa den här boken för att den är väldigt rolig, och för att den lär en att saker inte alltid går som det ska i livet, men att det ofta löser sig.

Finns att läsa som e-bok

Legend av Marie Lu omslagsbild

Legend av Marie Lu

TLegend är en spännande dystopi om June och Day. I boken är USA uppdelat i två delar, båda ungefär lika rubbade. Andra världsdelar, som Antarktis och Afrika, är rika och fredliga, medan det som förut kallades de Förenta staterna krigar mot varandra. När man fyller tio tvingas man göra ett test, som visar rörelseförmåga och smarthet. Det är det regeringen använder för att se vilken samhällsklass man ska få leva i. June, en av huvudkaraktärerna, har fått full pott på provet och lever i lyx med sin bror, medans när Days resultat sågs lät man göra tester på honom. Han flydde och började sedan leva på gatorna som ökänd skurk med regeringen letandes efter honom. När Junes bror sedan dör, så jagar hon efter Day, övertygad om att han dödade honom. Man borde läsa den här boken för att lära sig att inte ta saker för givet och för att lära sig att allt inte alltid är vad det verkar.

Finns att läsa som e-bok

Född till hjälte bokomslag

Född till hjälte av Rick Riordan

Percy (Perseus) Jackson är inte helt normal från början. Han har blivit utslängd från varje skola han någonsin gått på, inte ens ha kunnat klara sig en hel årskurs. När det visar sig att han är omgiven av mytologiska väsen, och själv är sonen till en gud, blir han arg. Både för att ingen berättat det för honom tidigare, och för att hans pappa aldrig hälsat på när det skulle varit så enkelt. Han är också anklagad för att ha gjort något han inte vetat existerat förut, med inga bevis alls. Mest av allt dock, är han arg för att hans mamma blivit dödad av minotauren framför hans ögon. Hans bästa vän tar honom till ett läger för halvblod, med hans lärare från senaste skolan som en av direktörerna. När Annabeth, en tjej han träffat på lägret, berättar att han skulle kunna rädda henne genom ett självmordsuppdrag till underjorden, går han med på det utan att tveka. Han tar med sig sina två enda kompisar genom farliga monster och arga gudar, samtidigt som han många gånger blir kollad på av alla olympier. Född till hjälte är en väldigt rolig och spännande bok samtidigt som det också lär barn grekisk mytologi på ett kul sätt.

Finns att läsa som e-bok

Fler tips av och för unga hittar du här: