Sök böcker, filmer, musik...

alt=" "

Glöm fördomen om att historia är tråkigt. Maja på Stadsbibliotekets barnavdelning tipsar om spännande faktaböcker om historia!

alt=" "

Lätta fakta om arkeologi av Lisa Jane Gillespie 

Den ultimata första boken om arkeologi! Hur jobbar arkeologer? Vilka slags fynd kan dom göra när dom gräver i jorden? Och vad kan vi lära oss av allt dom hittar? En lättläst och bildrik introduktion till den spännande arkeologin. Ingår i serien Lätta fakta.

alt=" "

Läs om inspirerande kvinnor som skapat historia, men inte sällan osynliggjorts i historieskrivningen. Kate Pankhurst har skrivit flera bästsäljare på tema kvinnohistoria och är som namnet mer än antyder också släkt med den kända rösträttsaktivisten Emmeline Pankhurst, en kvinna som sannerligen bidrog till förändring och skapade historia. Spännande, viktigt och peppigt – på en och samma gång!

Finns också att läsa som e-bok.

alt=" "

Jordens mystiska platser av Jens Hansegård 

Påskön, Stonehenge och Area 51 är några av alla mystiska platser som vi får resa till i denna lättlästa och spännande bok! Skaffa dig full koll på myterna och konspirationsteorierna som omgärdar de mystiska platserna, men lär dig samtidigt mer om vad vetenskapen faktiskt har att säga om dom. Här ställs saga mot sanning på ett underhållande och lärorikt sätt!

Finns också att läsa som e-bok

alt=" "

Dömda kvinnor av Elin Hägg

Lär känna Clary Ählström som dömdes i samband med hungerkravallerna år 1917, radiopiraten Britt Wadner och en flertal andra kvinnor i etnologen Elin Häggs skildring av förbryterskor i den svenska historien. Ämnesvalet är spännande, levnadsödena ofta sorgliga och Hägg har både driv och empati i pennan när hon visar på hur synen på kvinnor, brott och straff har förändrats genom historien och hur köns- och klasstillhörighet ofta präglat domarna som fällts. Intressant egenläsning, men också perfekt underlag för genushistoriska diskussioner. Det finns mycket att prata om utifrån denna bok, både vad gäller dåtidens och samtidens behandling av kvinnor.

alt=" "

Lätta fakta om forntidens Egypten av Stephanie Turnbull

Vad vet vi om det gamla Egypten? Varför byggdes pyramiderna? Hur mumifierade man egentligen en kropp och varför? Läs mer om en tid och ett land som aldrig upphör att fascinera i denna lättlästa bok med många bilder. Ännu en del i serien Lätta fakta.

alt=" "

Historieresan – En krokig berättelse om Sverige under 1000 år av Christoffer Rönnböck och Ebba Svennung

Läs en både spännande och underhållande bok om Sveriges historia, där såväl vardagsliv som stora händelser och förändringar får ta plats. Att författarna lyckas med att i stort och smått skildra hela 1000 år av Sveriges historia är imponerande men kanske inte så förvånande när de båda har tv-serien Historieätarna och julkalendern Tusen år till Julafton på cv:t. Plus i kanten för de ofta roliga illustrationerna. Smart och kul! Här visas en gång för alla att historia verkligen inte är tråkigt!

alt=" "

Följ en gata genom historien, från allra första början en lägerplats från stenåldern, och upptäck hur den förändras genom årtusendena. Hur levde och arbetade människor på järnåldern, medeltiden eller under industrialiseringen? Hur ser gatan ut idag? Hur har den förändrats? Vilka spår från förr finns kvar? En tidsresa med detaljrika bilder, som tål att tittas på många gånger om. Perfekt att utforska tillsammans!

Tipsat av Maja på Stadsbibliotekets barnavdelning