Sök böcker, filmer, musik...

Patrick Kondé, Lovette Jallow och Tanvir Mansur.

Vad är det egentligen ”att vara svensk”?  I en serie samtal vill Bibliotek Uppsala undersöka villkoren för att klassas som svensk ur olika perspektiv.

Hur yttrar sig och upplevs exkludering och segregation? Hur reagerar de som är ”dom” i ”vi och dom”. En serie samtal om dagens Sverige och resultatet av rasism, polarisering och rädslor.

Podcast: Om projektet att bli accepterad

Vad ingår egentligen i svenskhet? Varför kan en bli sedd som ”utländsk” här i Sverige, men som svensk i sitt andra hemland? Hur rapporterar media om förortsområden och vad säger det om gränsdragningar kring vad som ses som svenskt och inte?

I den här delen av serien medverkar journalisten Tanvir Mansur och Leila Trulsen som är programledare bland annat i Forum för levande historias podcast "Prata rasism". Samtalet handlar om trösklarna till svenskheten och om svårigheterna att bli accepterad. Samtalsledare Patrick Konde, sakkunnig på Stiftelsen Friends.

Lyssna på Bibliotek Uppsala-podden på Podspace.

Podden finns också att lyssna på via till exempel Spotify, Apple Podcast, Podcaster och Acast.

Lovette Jallow – Being a Black Woman in Sweden

Hur är det att leva som svart kvinna i Sverige där vit hudfärg är normen? Välkommen till ett samtal med författaren Lovette Jallow, om reflektioner över hennes plats som kvinna och svart i ett antal olika länder i allmänhet och i Sverige i synnerhet. 

Lovette är aktuell med boken Främling i vita rum där hon förklarar, fördjupar och konkretiserar begrepp som colourism, kulturell appropriering och white saviorism. Hon har tidigare skrivit boken Black Vogue: skönhetens nyanser och har grundat organisationen Action for Humanity, som bland annat ger juridisk och ekonomisk hjälp till individer som har drabbats av rasism och förtryck.

I samtal med Patrick Konde, sakkunnig på Stiftelsen Friends. 
Samtalet är på engelska och finns textat på engelska.

Issa Ali – från Syrien till Stockholm

I första delen i serien berättar arkitekten Issa Ali berättar om flykten från Syrien och nycklar till det svenska samhället. I samtal med Patrick Konde från stiftelsen Friends.

Issa Ali flydde från Syrien till Sverige under flyktingvågen 2015. Flykten varade i fyra månader och vid ett tillfälle var han både hemlös och papperslös i Grekland.
I dag bor han i Stockholm och jobbar som arkitekt. Lyssna på hans fascinerande historia om hur han på kort tid etablerade sig i Sverige.

Samtalet är på svenska och finns textat på svenska och arabiska.