Sök böcker, filmer, musik...

Bokomslag

Vi tipsar om bra böcker och film om sverigefinnar  en av våra nationella minoritetsgrupper!

Tangopojat

Tangopojat av Antti Tuuri

Tangopojat är en ung mans utvandrarhistoria på 1960-talet, då den stora flytten tömde Finlands landsbygd och förde hundratusentals finländare till Sverige. Sauli är diversearbetare och spelar dragspel i en orkester i Österbotten. När flickvännen åker till Sverige och orkestern skingras bestämmer sig Sauli för att följa efter, tar anställning i Volvos gjuteri och börjar spela i en dansorkester som snart får ge sig ut på turné. Boken finns än så länge endast att läsa på finska.

Ingen riktig finne

En stark film om en far och en son beger sig ut på en gemensam minnesresa som utvecklas till en musikalisk färd in i känslor och minnen av den finska immigrationen till Sverige. Här finns historier om skam och familjehemligheter, men även om kärlek och sökandet efter tillhörighet. Längs vägen möter de en rad sverigefinnar och live-spelningar av vemodiga finska emigrantsånger. Filmen tilldelades Dragon Award Best Nordic Documentary på Göteborg International Film Festival 2013 och fick även tre olika priser vid Tampere Film Festival samma år.

Den bästa av mödrar

Den finske pojken Eero, 9 år, kommer till Sverige som krigsbarn under andra världskriget. Han har svårt att anpassa sig till sin nya familj och känner sig sviken av sin riktiga mor. Mamman i den nya familjen har också svårt att ta till sig pojken och vi får följa deras trevande försök att bli en familj.

Vårt värde

Vårt värde av Katarina Kieri

En poetisk men också humoristisk roman om hur det är att växa upp i en trakt som gränsar till en gränstrakt. Artonhundranio års gränsdragning klyver tungorna i två delar, en som kan prata och en som inte kan det. Det är också en berättelse om en familj och om ett jag som ibland blir ett vi.

Finnjävlar bokomslag 2

Finnjävlar red. Kristian Borg

Sverigefinnarna har huvudsakligen kommit som arbetskraftsinvandring eller krigsbarn. Om deras gemensamma identitet har 16 sverigefinnar skrivit i den här antologin. Det är berättelser om utanförskap, diskriminering och klassresor. Men de känner ändå stolthet och kämpar för sin självkänsla. En av författarna i boken är Susanna Alakoski.

Miira

Miira av Eija Hetekivi Olsson

Att vara ung är inte lätt och särskilt inte när man är andra generationens invandrare. Miira är 16 år och har äntligen kunnat lämna hemspråksklassen och grundskolan. Vad ska hon nu göra? Bli en underbetald finsk trappstäderska? Miira har ett starkt driv och är rasande över livets orättvisor. Romanen vittnar om de stora klassklyftorna som fortfarande finns.

Sverigefinnar förr och nu

Sverigefinnar förr och nu av Taisto Jalamo

I ord och bild berättas om finnarnas historia i Sverige, från 1300-talet till våra dagar. Finnarna har i gångna tider röjt mark, de har deltagit i stormakten Sveriges krig på 1600-talet. Även i våra dagar har fattigdom och brist på arbete drivit dem till Sverige. De har inlemmats överallt i samhället och utan deras arbete hade Sverige stannat. Inte minst har de haft stort inflytande på kulturlivet.

Asfaltblomman

Asfaltblomman av Antti Jalava

I romanen Asfaltblomman berättar Antti Jalava berörande om sina erfarenheter av att växa upp i en ny och främmande miljö, på ett nytt och främmande språk.  Bokens huvudperson heter Hannu och han är 11 år.  Boken blottlägger ett språkligt och kulturellt förtryck och blev ett viktigt inlägg i invandrarfrågan.

Finnkampen

Finnkampen av Jari Kuosmanen

Varför lyckades vissa män i Sverige medan andra inte skapade sig ett bra liv? Svaret är ofta barndomen i Finland. De trygga från bra miljöer fann sig till rätta. Andra fick kämpa hårt och fastnade lätt i missbruk. Boken är en doktorsavhandling men kan med behållning läsas av andra än forskare. 

Bombträdgården

Bombträdgården av Mia Franck

Över 70.000 barn kom som krigsbarn till Sverige under andra världskriget. Lilla Lissu är ett av dem. Hon kommer till småländska Rydlunda mitt under brinnande krig. Mia Franck, vars mor själv var krigsbarn skildrar hur livet påverkas av flykten i flera generationer. Boken nominerades till tidningen VI:s litteraturpris 2018.

Svinalängorna

Svinalängorna av Susanna Alakoski

Susanna Alakoski debuterade med Svinalängorna 2012. Boken som delvis är självbiografisk skildrar en finsk familj som flyttar från Finland till ett nybyggt område i Ystad som föraktfullt kallas för ”Svinalängorna” på grund av de socialt utsatta som bor där. Huvudpersonen Leena är ett maskrosbarn, föräldrarna super och hon får för det mesta klara sig själv. Skolan och några vänner blir hennes trygga punkt i tillvaron. Det har också gjorts en film med samma titel i regi av Pernilla August som fick fina recensioner.

Tipsat av Linda, Elina, Maud och Lise på Brantingsbiblioteket och Gränbybiblioteket.