Talböcker

Talböcker

Vad är en talbok och vem får låna?

Talböcker är till för dig som har en läsnedsättning, till exempel dyslexi eller synskada. Talböcker produceras med offentliga medel enligt upphovsrättslagen och kan därför inte lånas av alla. Ljudböcker däremot, ges ut av bokförlagen och är en kommersiell produkt som vänder sig till alla. På biblioteket har vi både talböcker och ljudböcker. Talböcker kräver en speciell spelare som går att låna på biblioteket för korttidslån eller att låna från Syncentralen mot läkarintyg från din ögonläkare samt en hjälpmedelsavgift.

Egen nedladdning från Legimus

Med tjänsten Egen nedladdning kan du själv ladda ner talböcker från Legimus, MTM:s (Myndigheten för tillgängliga medier:s) mediawebb till din egen dator, smartphone eller surfplatta. Du behöver en e-postadress för att bli egen nedladdare. Du måste också registrera dig som låntagare på något av kommunens bibliotek. Fråga på ditt närmaste bibliotek så hjälper personalen dig att bli egen nedladdare. Behöver du mer hjälp och genomgång av hur man laddar ner? Då kan du boka en tid genom Individuell IT-handledning eller på ditt närmaste bibliotek. Bor du i en annan kommun än Uppsala vänder du dig till ett bibliotek i din kommun.

Talboken kommer

"Boken kommer" är en kostnadsfri service för dig som på grund av hög ålder, långvarig sjukdom, rörelsehinder eller funktionshinder inte själv kan komma till biblioteket. Med tjänsten Boken kommer kan du också få hemsändning av talböcker.

Talböcker för studerande Komvuxstuderande

Det finns några kursböcker i Legimus för nedladdning. Det finns även ett urval med ljudböcker gjorda i DAISY-format för utlåning på ditt närmaste kommunala bibliotek.

Universitets- och högskolestuderande

Om du har ett läshinder och behöver få inläst kurslitteratur vänder du dig till Uppsala Universitet för att få hjälp med detta.

Kontaktpersoner

Kontaktperson för vuxna: Cecilia Stiernstedt

E-post: cecilia.stiernstedt@uppsala.se

Telefon: 018-727 17 57

Kontaktperson för barn: Caroline Westerlund

E-post: caroline.westerlund@uppsala.se

Telefon: 018-727 17 13

 

Lämna inläsningsförslag Lämna inläsningsförslag

Jag vill läsa
Mina sidor

Lär dig mer

Informationstillfälle för barn och föräldrar om talböcker och Legimus.

Startdatum: 2017-02-28

Informationstillfälle för barn och föräldrar om talböcker och Legimus.

Startdatum: 2017-03-07

Kvinna med kaffekopp

Välkommen till ett informationsmöte om nya tjänsten "Talboken kommer". Tjänsten innebär att du kan läsa dagstaltidningar och talböcker i en och samma spelare via internet.

Startdatum: 2017-03-08

Informationstillfälle för barn och föräldrar om talböcker och Legimus.

Startdatum: 2017-03-14

Informationstillfälle för barn och föräldrar om talböcker och Legimus.

Startdatum: 2017-03-20