Sök böcker, filmer, musik...

Sanningen om bajs

Vi tipsar om fina berättelser och faktaböcker om djur för barn.

För cirka 3-6 år

Fiskstjärtarna

Fiskstjärtarna av Anna Hansson

Vet du vilken fisk som alltid kommer på första plats? Guldfisken! Visste du att det kan simma flera hundra tusen fiskar i ett fiskstim? Att flygfiskarna kan glida ovanför vattenytan i närmare 100 meter? Eller att sjöhästhonan lägger sina ägg i en ficka på hanens mage? Det och många fler intressanta fakta om våra simmande vänner berättas med en stor portion humor i denna fjärde del i serien Intresseklubben. Tidigare finns böckerna Myrstackarna, Ormtjusarna och Råttsvansarna. En fin lättläst faktabok för både de små och lite större.

Finns också att läsa som e-bok.

Fantastiska småkryp - Sniglar och snäckor omslagsbild

Sniglar och snäckor med huset på ryggen, visst är de härliga! Regniga dagar glider de långsamt fram i jakt på mat och lämnar silverglänsande spår efter sig. Boken tar på ett lätt sätt upp intressanta fakta om sniglar och snäckor, exempelvis hur de kan se ut, vad de äter, på vilket sätt de tar sig fram, vilka miljöer de trivs i eller undviker, hur de skyddar sig från att bli uppätna av andra djur och att skillnaden mellan sniglar och snäckor är att sniglar lever på land och snäckor i sjöar och hav. I slutet av boken finns instruktioner till hur man själv kan göra ett terrarium hemma för snäckor och sniglar och studera dem på nära håll. Det här är den första boken i serien om fantastiska småkryp.

Fantastiska småkryp - Maskar omslagsbild

Fantastiska småkryp - Maskar av Susie Williams

Maskar är en liten faktabok av som passar perfekt för de nyfikna yngre barnen. Den är en ren hyllning till maskarna och får läsaren att på ett spännande sätt förstå hur viktiga dessa småkryp är för allt som växer och som mat för många djur. Det är säkert inte många som vet att maskar har fem hjärtan och att det kan finnas över en miljon maskar på bara en äng.Vi får vi lära oss att göra en enkel maskkompost eller ett maskakvarium där vi kan följa maskarnas liv på nära håll. Det här är den andra boken i serien om fantastiska småkryp.

Lejonprinsen omslagsbild

Lejonprinsen av Anders Andersson

Lejonprinsen är en söt lejonunge i Masai Mara i Kenya som träffar andra vilda djur, letar efter sin pappa och leker med sin mamma. Här kan man titta på massor av fina fotografier på framför allt lejon, men även elefanter, giraffer, zebror, gnuer och många andra djur som finns med. Vi får träffa vårtsvinet Pumbaa, haren Hoppe hare och apan Herr Nilsson. Och så får vi lära oss massor om lejon förstås. Naturfotografen Anders Andersson berättar här för de yngsta om livet på savannen.

För cirka 6-9 år

Skolan med de magiska djuren

Del ett i serien Skolan med de magiska djuren.

Efter att Mortimer Morrison, som äger en djuraffär, hälsat på i skolan blir inget sig likt. Han har nämligen med sig ett antal magiska djur som söker ägare.
Blyga Benni hoppas på ett coolt rovdjur men det är sköldpaddan Henrietta som visar sig vara just hans speciella vän. Ida får också äntligen någon att prata med, någon som ska bli hennes egen bästa kompis och det är räven Rabbat.

Det här är den första delen i den bästsäljande serien om skolan med de magiska djuren. Många bilder, korta kapitel, massor av läsglädje!

Hålmakaren omslagsbild

Del två i serien Skolan med de magiska djuren.

Schoki har ingen högre önskan än ett eget magiskt djur. Han bryr sig inte om något annat, varken skolpjäsen, skvallertackorna i klassrummet eller de mystiska hålen i skolträdgården. Ska det snart bli hans tur? Trots att ingen utomstående får veta något om de talande djuren och hemligheten med den magiska djurhandeln så pladdrar Ida och hennes räv Rabbat bredvid mun. Vad händer om fröken Cornfield får reda på något?

Ytterligare info

Skattjakten i Mundu Onak

Skattjakten i Mundu Onak av Eva Susso 

Lejonet Mfalme är kung över riket Mundu Onak, som sträcker sig från sandstranden ända fram till Stora skogen. En dag spolas grisen Glen upp på stranden och han har med sig en skattkarta. Det enda problemet är att skatten finns på andra sidan Stora skogen. Tillsammans samlar de nyfunna vännerna mod och ger sig iväg. Under resans gång möter de Samira, en gatuhund som också hon tagit sig över havet för att finna en skatt.

Faktaböcker cirka 6-12 år

Rebellkatter!

Rebellkatter! av Kimberlie Hamilton

Här kan du läsa om 30 fantastiska och sanna berättelser om katter som förändrat världen. Modiga katter som räddar liv, äventyrskatter som reser över hela jorden, teve-kändisar som drar till Hollywood och oumbärliga krigshjältar. Nora är konsertpianist, Humphrey är en riktig mästermusfångare, Félicette var första katten i rymden och så har vi ju den kända gatukatten Bob. Från olika tider och världens alla hörn finns det spännande kattäventyr att läsa om här.

Rebellhundar!

Rebellhundar! av Kimberlie Hamilton

Här kan du läsa många fantastiska och sanna berättelser om hundar som förändrat världen. Modiga hudar som räddar liv, äventyrshundar som inte ger upp, filmstjärnor som drar till Hollywood och oumbärliga krigshjältar. Till exempel får man läsa om Napoleons hustru Josephine som hade en mops, Fortune, som gjorde livet surt för Napoleon. En riktig hjälte var den modiga slädhunden Togo som 1925 hjälpte till att forsla mediciner till difterisjuka barn i värsta tänkbara vintervädret i Alaska. För en sann hundälskare är denna bok ett guldkorn.

Sagor om modiga hjältedjur

Berättelser om riktiga hjältar. Här kan man få läsa om 34 fantastiska djur, björnar, snabbflygande örnar, modiga duvor, lojala hundar, kvicka katter och mycket, mycket mer. Läs om Stubby, hunden som under första världskriget varnade för gas och fick soldater att snabbt ta på sig gasmasker. Om katten Simon, råttfångaren från Hongkong som höll ett helt skepp fritt från farlig smittao och om björnungen Wojtek som blev soldat och bar tung ammunition, om hästen Warrior som bar sin soldat Jack genom livsfarligt kulregn utan att tveka och om den fantastiska ledarhunden Roselle som räddade sin husse ur World Trade Center 2001.

Sanningen om bajs: och annat som djur lämnar efter

En fascinerande och rolig bok om djur, deras bajs och alla andra sorters spår som de lämnar efter sig. Här ges många intressanta, spännande och lärorika idéer om hur man kan bli en duktig och uppmärksam naturdetektiv. Att titta på olika typer av bajs, djurspår, djurboningar av allehanda slag, spybollar med mera ger upplysningar om vilka djur som lämnat dessa spår efter sig. Här får man läsa om både djur i vår närhet, såsom grävlingar, ugglor och harar, men även de som finns lite längre bort, t ex elefanter, termiter och isbjörnar. Man får också lära sig om hur man ska uppföra sig i naturen 

Tipsat av Lina och Liselotte på Stadsbibliotekets barnavdelning