Mig äger ingen

Vi på Gränby- och Brantingsbiblioteket tipsar om litteratur med tema barns rättigheter.

Barns livsvillkor

En bok om barns och ungas uppväxtvillkor skriven av elva forskare och utbildare inom pedagogiskt arbete. Boken ger en bred förståelse av barns situation idag och faktorer som påverkar deras uppväxtvillkor.

Det viktigaste är att få leka

Författaren ger olika perspektiv på barns lek och hon betonar vikten av att barn får tid och utrymme att leka. Hennes huvudtes är att lek är ett tillstånd och inte en aktivitet. Olika aspekter på lek presenteras, lek som förhandling, lek som improvisation.

De förklädda flickorna i Kabul

Vi känner till att flickor och kvinnor är hårt utsatta i Afghanistan, de ska inte ses utanför hemmet och kvinnorna ska helst inte vara yrkesverksamma. De kallas "bacha posh" - flickorna som kläs ut till pojkar av föräldrar som har ett desperat behov av söner.

En bok om könsroller i ett fattigt av traditioner präglat land.

En extra plats i hjärtat

 Det finns tusentals familjehemsföräldrar i Sverige. Thomas Ardenfors har en 20-årig erfarenhet av att finnas till som familjehemsförälder. Han berätta om upplevelser, känslor, framgångar och bakslag. Författaren vill inspirera fler att öppna sina hem och sina hjärtan för ett utsatt barn.

Brun flicka drömmer

En bok på fri vers om hur det var att växa upp som svart flicka i USA på 60- och 70-talet. Jacqueline Woodson fick ALMA-priset 2018.

Mig äger ingen

Författaren berättar om uppväxten med sin ensamstående pappa. Teman är arbetarrörelsen, alkoholism och utanförskap i folkhemmet

En bok om flickor och flickforsknin

Det här är boken för dig som ofta kommer i kontakt med flickor och unga kvinnor. Här redovisas samhällsvetenskapliga och humanistiska rön angående flickor i vardagen, i medicinen, i skolan och i litteraturen. Förr, nu och i framtiden.

Både samhällets syn på flickor och flickorna själva har förändrats både tidsligt och rumsligt.

Lättillgänglig och intressant läsning.

Flickor i karriären

På 80-talet delade Annie och Hannah lägenhet i London. Nu är det 90-tal och dags för dem att återförenas, för första gången på många år. De är båda framgångrika i sina karriärer, men har inte längre lika mycket gemensamt. Klasskillnader och annat som betydde väldigt lite när de var yngre märks nu på ett helt annat sätt. Livet har gett båda två törnar, men under loppet av helgen de tillbringar tillsammans vaknar sakta kamratskapen till liv igen. Kanske kan den nu utvecklas  till en mer mogen vuxenvänskap. 

Finstämd ton genom hela filmen och fantastiska skådespelarinsatser av de två huvudrollsinnehavarna. 

Vilda säger nej

En bilderbok om barns rätt till sin egen kropp. En fin bok om att stärka barn.

Pojkarna

På dagarna utstår Kim tillsammans med sina tjejkompisar Bella och Momo killarnas kränkningar, men på nätterna dricker de av nektarn från en fantastisk blomma som förvandlar dem till pojkar.

En uppväxtskildring med övernaturliga inslag som diskuterar genus och kön, omöjlig att värja sig mot.

Heder och hedersvåld

Jamila Hussein har intervjuat tonårsflickor som drabbats av eller hotats med hedersvåld i Sverige, och gärningsmän i Mellanöstern.

Att arbeta med barnkonventionen

Boken syfte är att tydliggöra barns rättigheter. Materialet utgår från de 41 artiklarna i barnkonventionen.

 

Tipsat av: Karin Westblom, Maud Hallin, Paula Karlstam och Stella Criath