Sök böcker, filmer, musik...

Toklas självbiografi

Vi på Gränbybiblioteket och Brantingsbiblioteket tipsar om böcker, filmer och tv-spel med tema HBTQ och kärlek utan gränser.

Skönlitteratur

Call me by your name

Call me by your name av André Aciman

När sjuttonårige Elios möter Oliver, tjugofemårig forskarstuderande som kommit som gäst till familjens sommarhus I Italien, faller han handlöst för den världsvane amerikanen. En omöjlig, men passionerad kärlekshistoria tar sin början, en sommar då livet vibrerar och känslorna svallar. En finstämd roman om den första stora förälskelsen, om sexuellt uppvaknande och om sökandet efter en identitet. Boken har även filmatiserats.  

Finns också som e-bok

Jag ger dig solen

Jag ger dig solen  av Jandy Nelson

Tvillingarna Jude och Noah är extremt nära varandra men ändå olika. Båda drömmer om att bli konstnärer.  Jude är den utåtriktade som är vän med alla medan Noah är ensamvargen som betraktar världen genom sitt skissblock. Tills Brian flyttar ini huset bredvid. Brian som samlar på meteoriter och får Noahs kropp att vibrera. Men så drabbar en stor tragedi familjen och allt förändras och tre år senare är det bara Jude som försöker hålla ihop familjen.
Så småningom leder Judes konstprojekt till att gamla hemligheter avslöjas och tvillingarna börjar långsamt förstå vad som egentligen har hänt och vad som är viktigt. 

Finns också som e-bok och e-ljudbok

Livets outgrundliga mysterier

Livets outgrundliga mysterier av Benjamin Alire Sáenz

Ari är femton år, ensam och arg på allt och alla. Hans bror sitter i fängelse, hans pappa är traumatiserad av kriget och hans mamma är överbeskyddande.  Ari har liksom resten av hans familj svårt att utrycka känslor. Så träffar han Dante som läser dikter, målar och har intellektuella föräldrar. En djup vänskap utvecklas mellan dem, en vänskap som utvecklas till kärlek. 

Finns också som e-bok

Fiction in English

The Watchmaker of Filigree Street

Thaniel, a telegraphy clerk for the Home Office in a slightly different London in 1883, is recruited to spy on Mr Keita Mori, a Japanese former civil servant with an interest in clockworks. A series of bombings needs to be stopped and Mr Mori, as a clockwork expert, is highly suspicious. In ordered to find out more Thaniel rents the room Mr Mori is letting, but the more they get to know one another, the less suspicious and more fascinated Thaniel becomes.

Witchmark

Witchmark, by C. L. Polk 

In a world similar to Edwardian England people with magical gifts are enslaved and used for power. Miles Singer has magic, but fakes his own death and is trying to follow his dream of working as a doctor at a veterans’ hospital. A fatally poisoned patient threatens to unveil his past and Miles finds himself having to take greater and greater risks to investigate his patient’s murder together with a very mysterious stranger. 

Biografier

Alice B. Toklas självbiografi

Alice B. Toklas självbiografi av Gertrude Stein

Det gick inte att vara någon i 10-talets Paris utan att hamna på salong hemma hos Stein och Toklas. Och det fanns så mycket att berätta ur Alice B. Toklas liv att när hon inte gjorde det själv beslutade Stein att göra det åt henne, i alla fall om man ska tro Stein själv. 

Finns också som e-bok

Mitt Liv

Mitt liv av Caitlyn Jenner

Boken om Bruce Jenner, amerikansk världsmästare I tiokamp som levde halva sitt liv i förljugenhet innan han äntligen kom ut som transsexuell 2015, och blev Caitlyn, kvinnan hon alltid varit, inombords. En fascinerande skildring av ett annorlunda liv.

Finns också som e-bok

Bögtjejen

Bögtjejen av Aleksa Lundberg

Bögtjejen är en stark bok om att hitta sig själv bortom normer och fördomar. Författaren känner redan som barn att hon är född i fel kropp. Det är en klockren och modig berättelse om ett tufft liv och hur det är att vara en transperson som till slut tar det svåra och livsavgörande beslutet att genomgå en könskorrigering.

Finns också som e-bok och e-ljudbok

Tove Jansson, arbeta och älska

Tove Jansson, arbeta och älska av Tuula Karjalainen

Att arbeta och älska var det som var viktigast för Tove Jansson. Hon gjorde så mycket mer än Muminböckerna, hon skrev noveller , målade, var pascifist och gjorde antinazistiska illustrationer under andra världskriget. Kärlekslivet var passionerat och omväxlande och ofta komplicerat. Det längsta förhållandet blev med livskamraten Tuulikki - förebild till den förnuftiga Too-ticki i Muminböckerna- som hon levde med under närmare 50 år. Det här är en väldigt vacker bok, full av foton och Tove Janssons konst.

Mörkrummet

Mörkrummet av Susan Faludi

Susan Faludi har inte hört av sin far på många år när han skriver och berättar att han har genomgått en könskorrigering och numera heter Stephanie. Susan har ett komplicerat förhållande till sin far, hon har plågsamma minnen av honom sen barndomen. Hon reser till Ungern för att träffa honom. En komplex bild av honom växer fram, den judiske pojken med svåra minnen av kriget, åren som filmare i Brasilien och tiden som familjefar i USA. Vad är egentligen identitet? Handlar det om kön, familjebakgrund, att tillhöra en grupp, ett land? Susan Faludi borrar djupt i dessa frågor.

Finns också som e-bok

Film

The danish girl

Finstämd film med Oscarsbelönade Eddie Redmayne och Alicia Wikander, baserad på verkliga händelser. Om den banbrytande transpersonen Lili Elbe, från början Einar Wegener. Hon anses vara den första personen i världen som genomgick en könskorrigering. Filmen skildrar äktenskapet mellan konstnärerna Einar och Gerda Wegener, och de dolda känslor som kommer upp till ytan när Gerda ber Einar att ställa upp som modell för kvinnoporträtt. Till slut finns ingen återvändo till det gamla livet, och tack vare Gerdas kärlek orkar Lili slåss för rätten att vara sig själv. 

Patrik 1,5

Patrik 1,5 (2008)

Paret Göran och Sven är nyinflyttade i radhusområdet. De drömmer om ett Svenssonliv med de tre v:na (villa, Volvo och vovve). Deras lycka är fullständig när de får klartecken att adoptera en liten pojke, Patrik, som är ett och ett halvt år. Men ett felaktigt kommatecken har smugit sig in bland alla dokument. Chocken blir total när Patrik visar sig vara en utåtagerande 15-åring, inte en lätthanterlig 1,5-åring. 

Kyss mig

Kyss mig (2011)

Mia och Frida möts för första gången på sina respektive föräldrars förlovningsfest. Mia är lite stel och konservativ, Frida är mer öppen och döljer till exempel inte att hon är lesbisk. Nästan omedelbart uppstår en stark kemi mellan de båda och det hela utveckas till en förbjuden kärlek som riskerar att krossa flera hjärtan. 

Tv-spel

Life is strange

En ung kvinna är försvunnen och Maxine upptäcker att hon kan manipulera tidens förlopp. Life is Strange trycker upp sina Twin Peaks-referenser i ansiktet på dig, men berättar samtidigt en medryckande historia om unga människor på jakt efter en identitet i ett magiskt Oregon. Allt medan katastrofen kommer allt närmare

Finns för Xbox One och Playstation 4

 

Tipsat av Paula, Maud, Linda, Karin, Elina, Stella, Lise och Martin på Brantingsbiblioteket och Gränbybiblioteket