Tidningar

På biblioteket kan du läsa dagstidningar och tidskrifter från hela världen. Använd våra digitala tjänster för att söka artiklar.

Bibliotekens prenumerationer på tidningar och tidskrifter skiljer sig åt. De flesta bibliotek lånar ut äldre tidskriftsnummer. Dags- och kvällstidningar lånas inte ut. Vi försöker täcka in så många språkområden som möjligt.

Lånetiden för tidskrifter är 28 dagar. Du kan låna om tre gånger.

Du kan söka tidningar och tidskrifter direkt på bibliotekets webbplats. Använd sökrutan högst upp på sidan.

Sök och läs tidningar

Ztory

Innehåller 500 tidskrifter och tidningar med ca 20 000 nummer. Här finns dessutom över 650 e-barnböcker.
Utöver att läsa i Ztory så kan man även lösa korsorden i tidningarna och göra egna klippböcker av tidningsartiklarna. Det går också att söka både på titlar och artiklar. Ztory är en app till Apple och Android.
Du måste vara på ett av våra bibliotek för att låna tidningarna och böckerna i Ztory, men läsa kan du göra var du vill.

Pressreader

Över 7 000 dagstidningar och tidskrifter från 100 länder och på fler än 50 språk.

Via länkarna nedan får du tillgång till Pressreader på biblioteket eller hemifrån direkt i din webbläsare. För att ansluta till tjänsten hemifrån loggar du in på bibliotekuppsala.se med ditt lånekortsnummer eller personnummer och pinkod. Du får då tillgång till alla dagstidningar och tidskrifter strömmande i din webbläsare.

Med appen PressReader kan du ansluta din smarttelefon eller surfplatta till bibliotekets trådlösa nätverk. Du kan därefter ladda ner hur många tidningar och tidskrifter du vill i 72 timmar offline hemifrån. Appen finns för iPhone, Android, Windows och Blackberry.

Ladda ner appen Pressreader:

Mediearkivet-Retriever

Mediearkivet-Retriever innehåller material från 300 svenska tryckta dagstidningar, tidskrifter och affärspress. Digitala kopior av originalartiklarna görs tillgängliga som PDF:er eller fulltexter samma dag som utgivning.

Det är inte möjligt att logga in i Mediearkivet-Retriever hemifrån. Du kan använda tjänsten på alla Bibliotek Uppsalas bibliotek.

Svenska dagstidningar

I Kungliga Bibliotekets tjänst Svenska dagstidningar kan du söka på innehållet i miljontals tidningssidor. I Svenska dagstidningar finns Aftonbladet, Dagens Industri, Dagens Nyheter, Expressen och Svenska Dagbladet fullständigt digitaliserade. Dessutom finns ytterligare cirka 400 tidningstitlar som i olika grad digitaliserats av KB. Exempelvis så finns idag Upsala Nya Tidning åren 2014-2018, men kommer med tiden att helt digitaliseras.

Du kan göra sökningar hemifrån, men måste av upphovsrättsskäl läsa det mesta av innehållet på ett bibliotek där tjänsten finns.
Stadsbibliotekets tidningsavdelning finns en dator som du kan låna och få full tillgång till allt material i Svenska dagstidningar. Du kan inte spara eller skriva ut material av upphovsrättsliga skäl. Du kan enkelt skapa ett konto hos Svenska dagstidningar och skicka material till din egen e-postadress.

Upsala Nya Tidnings arkiv

I UNT:s digitala arkiv kan du söka i och läsa hela tidningar från 1800-talet och framåt. För att komma åt arkivet måste du vara UNT-prenumerant. Du är välkommen att besöka ett av Bibliotek Uppsalas bibliotek för att få hjälp av personalen att söka i UNT:s digitala arkiv.

Taltidning

I glasgården på Stadsbiblioteket finns UNT (Upsala Nya Tidning), Expressen och 8 sidor som taltidningar. De spelas på våra taltidningsspelare.

Kontaktperson för Bibliotek Uppsalas taltidningar: Per-Göran Back

Telefon: 018-7271766

E-post: pergoran.back@uppsala.se