Sök böcker, filmer, musik...

Mödrarnas söndag av Graham Swift

Vi frågade våra bokcirklar i Stenhagen vilka böcker de tyckt om mest att läsa och diskutera. Här är deras tips!

Frälst, förmögen, förskingrad

En spännande bok med verklighetsbakgrund som handlar om förskingringen av Hushållsskolan Margaretas miljoner. Verksamheten byggdes upp av Hanna Lindmark (1860-1941), en av Sveriges första riktigt framgångsrika entreprenörer - men vad hände med alla pengar efter Hanna Lindmarks död?

Totalskada

Totalskada av Helena von Zweigbergk

Boken handlar om ett medelålders par, Agneta och Xavier, som drabbas en så kallad totalskada – deras hus brinner ned när de förbereder en middag. En relationsroman som ställer en rad intressanta frågor. Vem är man när man förlorar allt man äger? Hur beroende är man av sina saker?

Vegetarianen

Vegetarianen av Han Kang

Efter en brutal mardröm beslutar sig huvudpersonen för att bli vegetarian. Ett till synes oskyldigt beslut men det får stora, och stundtals våldsamma, konsekvenser både för henne själv och personer i hennes omgivning. En stark berättelse, poetiskt och vackert skriven, som är öppen för många tolkningar.

Gustavs grabb

Gustavs grabb av Leif G.W. Persson

Boken utkom 2011 och är klassad som skönlitteratur men är en självbiografisk berättelse. Bland annat handlar det om Leif GW Perssons klassresa och om vad som formade honom som människa, inte minst relationen till föräldrar - den avgudade fadern och den hatade modern. Intressant berättelse om en av våra mest folkkära personligheter.

Mödrarnas söndag av Graham Swift

Mödrarnas söndag av Graham Swift

Det är mödrarnas söndag den 30 mars 1924, dagen då tjänstefolket får ledigt för att åka hem. Hembiträdet Jane tillbringar i stället dagen tillsammans med Paul, arvinge på granngodset. Berättelsen rör sig mellan 1924 och slutet av århundradet och lyckas fånga det magiska i hur livet är oändligt kort och långt på en och samma gång. En kort tankeväckande roman som gav upphov till samtal om öde, kärlek, kön och klass.

En mörderska bland oss

En mörderska bland oss av Hannah Kent

En historisk roman med verklighetsbakgrund. Året är 1829 och pigan Agnes Magnúsdóttir är dödsdömd för sin medverkan i ett brutalt dubbelmord. Alla fängelser är fulla så i väntan på avrättningen förvaras hon på en ensligt belägen gård på norra Island. Till en början skyr gårdens folk Agnes men med tiden inser dom att hon inte är det monster som hon utmålats att vara. Efterhand öppnar sig också den fåordiga Agnes och berättar sin egen historia.

Binas historia

Binas historia av Maja Lunde

Tre historier vävs samman i denna drygt 400 sidor långa roman. Som läsare följer man med till 1850-talets England där en biolog bygger bikupor, till USA år 2007 där bin börjat dö och till ett framtida Kina där alla bin dött och människor tvingas pollinera för hand. En roman som öppnar upp för samtal kring nutid och framtid, om val och konsekvenser och vad som händer om vi människor inte kommer till ekologisk insikt.

Jag heter inte Miriam

Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson

När bokens huvudperson Miriam är 85 år säger hon plötsligt att hon inte heter Miriam. Det visar sig att hon har dolt sin verkliga identitet sedan hon kom till Sverige. Hon är inte judinna som hon hävdat utan rom och kom med de vita bussarna efter att ha varit lägerfånge i Auschwitz och Ravensbrück.

Agathe

Agathe av Anne Cathrine Bomann

En åldrande psykoterapeut i 1940-talets Paris räknar ned dagarna till pensionering. Han är trött både på sig själv, på livet och sina patienter men mötet med en ny patient väcker något inom honom. En lättläst bok där det fanns mycket att diskutera.

Konturer

Konturer av Rachel Cusk

Huvudpersonen Faye är författare och reser till Grekland för att hålla i en skrivarkurs. Under resan möter hon människor som berättar om sina liv för henne, om deras drömmar och besvikelser och ur dessa berättelser anar man även konturerna av Fayes egen historia. En originell roman om möten, samtal och berättelser.

Tipsat av läsecirklarna i Stenhagen, sammanställt och skrivet av Wilda och Mattias på Stenhagenbiblioteket