Omslag till "Plaskvått Sally"

Vi tipsar om böcker för barn där ljuset och solen tittar fram!

Bilderböcker

Kjelle åker till Indien

Kjelle åker till Indien av Kajsa Gordan

Kjelles matte Bettan ska åka på yogakurs i Indien och Kjelle får följa med. Medan Bettan håller på med sitt träffar Kjelle flera hundkompisar att ha kul med. De indiska hundarna är väldigt nyfikna på Kjelles hemland. Från 3 år.

Livrädd på playan

Livrädd på playan av Mari Kanstad Johnsen

Maja och pappa är på solsemester. Pappa vill dyka och göra andra spännande saker, men Maja vill helst sitta vid poolkanten och läsa. En dag när de går på zoo försvinner pappa. Från 3 år.

När kommer bussen

När kommer bussen? av Ryōji Arai

Bilderbok om en man som väntar på en buss i öknen. Han sitter vid vägkanten och lyssnar till radions musik medan han väntar. Många fordon åker förbi men ingen buss. Dagen, natten och morgonen går utan att någon buss skymtas. Från 3 år.

För cirka 6-9 år

Hedvig och sommaren med Steken

Hedvig och sommaren med Steken av Frida Nilsson

Solen skiner, vattnet i ån är tillräckligt varmt för bad och Hedvig har sommarlov, men livet är ändå inte på topp. Farmor är sjuk och bästisen är bortrest ända till augusti. Allt är rätt trist, men så dyker Steken upp… Nu börjar det hända grejer! Tredje fristående delen i Frida Nilsson fina serie om Hedvig.

Hemliga Myran

Hemliga Myran av Linn Gottfridsson

I den tredje och avslutande boken om Myran och hans liv har det blivit sommarlov och Myran har åkt till en stuga med mamma, hennes kille och den nya lillasystern. Att gå från ensambarn till storebror är inte helt lätt. Bebisen skriker, bajsar och kräver så mycket av mammas uppmärksamhet. Myran längtar hem till pappa och bästa vännen Diego. Humor blandas med allvar och igenkänningen är stor i Linn Gottfridssons underbara böcker om Myran.

Finns också att läsa som e-bok

Plaskvått Sally

Plaskvått, Sally! av Anna Ehn och Mia Öström

Hur gör man när det är jättevarmt och sommarlov och man vill åka till vattenlandet, men ingen vuxen kan följa med en dit? Man bygger så klart ett eget vattenland i trädgården! Fjärde boken i den varma och roliga serien om den kreativa och handlingskraftiga Sally.

För cirka 9-12 år

Dödvatten

Dödvatten av Lena Ollmark

Wera får följa med sin nyfunna vän Max till hennes familjs fantastiska lantställe och seglarkollo Saltöga. Det är sommar, sol och skärgårdsidyll. Wera och Max har trots sina olikheter funnit varandra på ett behandlingshem för ungdomar som inte mår bra och nu ska de få tillbringa hela sommaren tillsammans. Men det härliga skärgårdslivet störs snart av en obehaglig stämning och en rad mystiska händelser. Max döda syster är märkligt närvarande på ön och det verkar nästan som att hon inte uppskattar att Wera har kommit på besök. Eller är det bara i Weras hjärna som allt mystiskt händer? En spännande rysare som innehåller flera oväntade vändningar och även skildrar vänskap och psykiska ohälsa.

Finns också att läsa som e-bok.

Tsatsiki och olivkriget

Tsatsiki och olivkriget av Moni Nilsson

Tsatsiki är äntligen tillbaka hos pappa bläckfiskaren i grekiska Agios Ammos. Solen skiner och vattnet är blått, men annars är inget sig likt på den lilla ön. Den ekonomiska krisen har drabbat Grekland och pappa måste sälja både sitt hotell och sin olivlund eftersom han är skyldig banken en massa pengar. Det får bara inte hända! Tsatsiki måste rädda olivlunden och till sin hjälp får han den nyfunna vännen Alva. Men hur ska han lösa det faktum att bästisen Per Hammar snart gör entré och inte verkar uppskatta att Tsatsiki har börjat hänga med Alva? Nu har Tsatsiki både en relationskris och en ekonomisk kris att ta itu med. Sjunde boken i Moni Nilssons välskrivna, roliga och inkännande serie om Tsatsiki.

Finns också som e-bok, e-ljudbok, talbok på Daisy-skiva och som film på DVD.

Expedition Rädda revet

Expedition Rädda revet av Christina Wahldén

Alice följer med sin mamma forskaren till den lilla ön Lady Elliot Island i Stora barriärrevet. Det är ett paradis med fantastiska stränder, skinande sol och ett otroligt hav. Alice lär sig snorkla och upptäcker ön medan mamma jobbar, men hon inser snart att paradiset är hotat. Stora barriärrevet med sitt fantastiska djurliv drabbas hårt av klimatförändringarna. Alice mamma söker lösningar på problemen i sin forskning samtidigt som Alice lär sig mer om klimathotet. Men ju mer hon lär sig om ämnet, desto fler svåra frågor ställs hon inför. Resan till Lady Elliot Island blir omtumlande och en katalysator för förändring. Wahldén skriver intresseväckande och lättillgängligt om vår tids stora fråga – klimatet.

Finns också att läsa som e-bok.

Faktaböcker

Vad vet du om naturvetenskap

Mängder av intressanta fakta, spännande bilder och svar på kluriga frågor. Här kan du exempelvis läsa om solenergi.

Atlas för äventyrare

Atlas för äventyrare av Lucy Leatherland

En stor och härlig bok full med kartor, illustrationer och upplevelser. Perfekt för att drömma sig bort och resa jorden runt i fantasin.

Kawaii doodle class

Kawaii doodle class av Zainab Khan

Boken är på engelska, men väldigt lätt att följa. Här lär du dig att teckna i japansk kawaii-stil. Små ”doodles” – djur, saker, blommor, solar och planeter. Allting kan göras kawaii!

Tipsat av Eva på Sävjabiblioteket och Maja och Kasia på Stadsbiblioteket.