Sök böcker, filmer, musik…

En flicka tittar ner på en varg som ligger däckad i skogen.

Bibliotekarierna Liselotte, Tanja och Jenny tipsar om böcker där starka, modiga och påhittiga tjejer står i fokus.

Bilderböcker

alt=" "

När Nils kommer till dagis är det bara Pia som har kommit. Typiskt, han som ville leka superhjältar med Jocke. Nu får han leka med lilla Pia istället. En klurig bok med en oväntad vändning där det yngre barnet genom sin fantasi överraskar och vinner respekt hos det äldre barnet.

alt=" "

Bojan och grävmaskinen av Johan Anderblad

När Bojan en kväll undrar hur mycket som får plats i en grävskopa vet mamma Bibbi det såklart – hon har ju kört nästan alla sorters fordon. Den här boken om Bojan och hans mamma, som är en riktig multitalang, är perfekt för små fordonsfantaster. 

alt=" "

En hemsk björn bråkar och förstör i skogen så inga andra djur vågar vara där längre. Prinsessan rycker ut för att lösa problemet förstås. En fin bok om samarbete och en prinsessa som inte ger sig.

alt=" "

Mix jobbar av Malin Lilja

Mix kan allt! Hon provar olika jobb, parkarbetare, läkare, polis och visar att hon kan bli vad hon vill! Fina bilder och mycket som händer för nyfikna barn.

alt=" "

Gittan och gråvargarna av Pija Lindenbaum

En älskad klassiker om modiga Gittan. På en utflykt i skogen tappar Gittan bort sitt dagis och blir alldeles ensam kvar. Fast kanske inte helt ensam ändå? Bland träden lyser små gula lampor, det är gråvargarna som står där och trycker. Det borde vara läskigt, men Gittan blir inte rädd.

Kapitelböcker cirka 6-9 år

alt=" "

Den lilla häxan av Fabian Göransson

I serieboken Hokus Pokus – Den lilla häxan träffar vi Ida som är helt ensam på sommarlovet, hon önskar verkligen att någon skulle vilja vara med henne. En dag på väg till stranden hittar hon en häxhatt som passar perfekt. Plötsligt kan Ida trolla! Nu är alla väldigt imponerade av Ida. Men hur roligt är det med uppmärksamhet när du vet att det bara är för att du kan trolla? Den lilla häxan handlar om att våga vara sig själv och hur viktigt det är att få bli omtyckt och respekterad för just det.

alt=" "

Syskonen Monique, Maya och Max tröttnar på att deras föräldrar aldrig lyssnar på dem. De är så trötta att de önskar att föräldrarna inte fanns. Och så Poff, är de faktiskt försvunna. De har blivit bortrövade i av den elaka trollkarlen Tyst. Boken är en fin historia om hur viktigt det är att hitta sin egen röst, och att våga säga ifrån när något känns fel.

alt=" "

Leonora och glasplaneten av Helen Johansson

Leonora har precis fått sin första egna rymdhoppa, och hon kan inte vänta, hon måste åka i den till skolan på en gång. Men allt går inte som hon har tänkt sig. Styrningen fungerar inte, och istället för att åka mot skolan så åker hon bara längre och längre ut i rymden, ända tills hon kraschar in i en alldeles öde glasplanet där hon blir tillfångatagen av en grupp rymdpirater. Ska Leonora lyckas överlista piraterna och ta sig hem igen? Leonora och glasplaneten är en finstämd bok om en flicka som med list och mod lyckas klara av både rymdpirater och att vara strandad på en öde planet.

Kapitelböcker cirka 9-12 år

alt=" "

Pärlfiskaren av Karin Erlandsson

I denna berättelse får vi följa med pärlfiskaren Miranda. Hon lever i en värld där man sätter ett väldigt stort värde på pärlorna som finns att finna på havsbotten. Miranda är bäst av alla på att hitta pärlorna. När jakten startar på den mytomspunna pärlan som kallas ögonstenen är det ingen tvekan om att hon ska ge sig ut för att leta. Det är en farlig jakt som har fått många pärlfiskare att tappa förståndet och aldrig återvända. Uppdraget blir inte enklare av att Miranda också blir tvungen att ta hand om den föräldralösa flickan Syrsa under tiden och Syrsa gör väl inte alltid som Miranda vill. Det är en spännande berättelse. Läsaren får verkligen lära känna bokens hjältinnor Miranda och Syrsa. De är envisa, påhittiga och egensinniga. Båda bär på sorg men är fast beslutna om att inte låta sorgen förlama dem. Istället använder de den som en drivkraft.

alt=" "

För Athena är inget omöjligt. Hon ser det som sin plikt att bidra till att skapa en bättre värld. Varför skulle hon annars vara döpt efter vishetens gudinna? Tillsammans med sina vänner har Athena Rädda-Jorden-Klubben (RJK), för något måste ju göras och världen behöver klubbens insikter och kunskap! Det finaste med vännernas skolgård är alla lindar. De har varit där i hundra år! Det visar sig att alla inte uppskattar lindarna lika mycket som Athena och hennes vänner. Tydligen tycker grannarna att lövens träd skräpar ner och plötsligt börjar det ryktas om att lindarna är sjuka. Det är dags att samla RJK så att skolgården inte förvandlas till en själlös, trädlös asfalterad plan med barnsliga trehjulingar överallt.

alt=" "

I denna bok får vi följa med och läsa om svenska drottningar från vikingatid till idag. Det här är inte en trist bok som bara rabblar upp när någon föddes och dog och vem den hade varit gift med. Istället berättas det om drottningarna och deras öden på ett humoristiskt sätt. För att få ut det mesta av boken får man inte glömma att titta på bilderna i boken, de berättar halva historien. Josefin Johansson som har skrivit boken har inte ljugit ihop något men det är svårt att veta vad som egentligen hände alla gånger. Det mesta som har skrivits ner och sparats till vår tid har ju handlat om kungarna. Med den här boken får också drottningarna kliva fram och ta sin plats i historien.

Faktaböcker

alt=" "

Hur många kvinnor har egentligen fått Nobelpriset? Hur många av dem känner du till? I Curie & co tittar Annika Meijer närmare på 16 av dessa kvinnor och varför de fick Nobelpris till slut.

alt=" "

Kvinnor i kamp av Marta Breen

Världen har förändrats mycket genom historien, länge fick kvinnor inte rösta eller ärva saker av sina föräldrar till exempel. I den här boken får vi lära oss om de händelser och personer som har tagit oss dit vi är idag. Boken är full av fakta, men lätt att förstå. Den blir extra rolig eftersom den är skriven som en serie!

alt=" "

Flickornas historia – världen av Kristina Lindström 

Vems historia är det vi berättar i historieböckerna? Väldigt sällan handlar historieböckerna om barn, särskilt inte om flickor. I den här historieboken får vi läsa om flickor från 17 olika tider, runt om i världen. Vissa personer fanns på riktigt, andra är påhittade. Varje del avslutas med en kort faktatext. Läs också Flickornas historia och Flickornas Historia – Europa.

 

Bild: Framsidan till "Gittan och gråvargarna" av Pija Lindenbaum. Bilden är beskuren.