Sök böcker, filmer, musik...

Dread nation omslag

Helena på Stadsbiblioteket tipsar om sina favoriter bland ungdomsromaner i olika genrer. 

Böckerna inne i Stadsbibliotekets ungavdelning Molnet är uppdelade i genrer. Här kommer lite favoritböcker från mina favoritgenrer!

HBTQ och genusfrågor

Som eld

Som eld av Sara Lövestam

Två tjejer träffas på en ö i Stockholms skärgård och trots att de är mycket olika så dras de till varandra. Det här är helt enkelt en kärlekshistoria där de som blir kära råkar vara tjejer. Det är också en väldigt härlig sommarskildring och man bara känner lukten av tång, hav och grillad korv genom hela berättelsen.

Anna och hennes pappa bor i en liten stuga på ön och Anna håller sig för sig själv på sin sida av ön. En kväll när hon ska lägga ut nät så möter hon Lollo på bryggan. Lollo bor i ett stort lyxigt hus med sin familj men är också ganska ensam. De börjar umgås och kommer allt närmare varandra. Men hur ska det gå när sommaren sen är slut?

Anna och Lollo berättar växelvis i boken, en berättarstil jag verkligen gillar. Som eld är en jättemysig att bok att läsa under sommaren, eller när man längtar tillbaka den.

Finn också som e-bok och e-ljudbok. 

Fantasy

Glastronen

Glastronen av Sarah J. Maas

Sarah J. Maas och hennes bokserier Glastronen och Ett hov av taggar och rosor. Sarah J. Maas började skriva Glastronen-serien som 16-åring – hur coolt?! Då skrev hon den på en fanfictionsajt (läs mer här; https://en.wikipedia.org/wiki/FanFiction.Net#FictionPress) där den var synnerligen läst och uppskattad. Om berättelsen i boken har författaren sagt så här:

 ”What if Cinderella was not a servant, but an assassin? And what if she didn't attend the ball to meet the prince, but to kill him, instead?”

Oemotståndlig tanke, tycker jag! Celaena Sardothien heter huvudpersonen och hon reser till slottet för att i en kamp mot mördare, tjuvar och soldater vinna sin frihet. Jättebra och spännande äventyrsfantasy med en riktig superhjältinna som huvudkaraktär. Serien består av 7 delar och nu planeras en tv-serie baserad på böckerna.

Också Ett hov av taggar och rosor har en kvinnlig huvudkaraktär; Feyre som i början av första boken dödar vad hon tror är en varg men visar sig vara en ”faerie”. Det rör sig inte om feer eller älvor eller ens alver; faeries är en slags mkt kraftfullare och farligare varelser än vad Feyre någonsin kunnat föreställa sig. För att betala för mordet tvingas Feyre nu lämna sin familj och följa med in i deras rike där både fasansfulla faror och brinnande kärlek väntar på henne…

Finns också som e-bok.

Nutidsfantasy

Aaah, vad svårt att välja! Det finns så många bra författare i den här genren, och många av dem är kvinnor; Holly Black, Sally Green, Cassandra Clare, till exempel. Nutidsfantasy är en genre med övernaturliga inslag men inte de klassiska ”drakarna och medeltidsmiljöer” man ofta möter i klassisk fantasy. Holly Blacks böcker utspelar sig ofta i en skitig urban miljö där också människorna är trasiga och grå. Sally Greens Half Bad-trilogi har en hjälte som själv balanserar på gränsen mellan ondska och godhet, vilket gör karaktären spännande. Cassandra Clare har skrivit Mortal Instruments-serien där huvudpersonen också är en blandning av människa och övernaturlig varelse.

Men; just idag tipsar jag i alla fall om en av mina absoluta favoritförfattares bok:

Amerikanska gudar

Amerikanska gudar av Neil Gaiman

Bokens huvudperson är Shadow, som i början av boken släpps ut från fängelset 3 dagar i förtid för att vara med på sin frus begravning. 

Skräck

Dread nation

Dread nation av Justina Ireland

Egentligen sjukt oproffsigt av mig att tipsa om den här, för jag håller just på att läsa den själv. Men jag är säker på att den är bra så jag kör!

Handlingen utspelar sig i det USA som kommit ut ur det blodiga inbördeskriget som utspelade sig under 1860-talet. Det är ju en välbekant historisk händelse men det oväntade sker då den stora mängd soldater som dött i det stora slaget vid Gettysburg helt plötsligt reser sig igen. JA! De har blivit zombier! Älskar när böcker twistar till en redan känd historia! (Se My plain Jane och My lady Jane av av Cynthia Hand för mer av den varan.)

Huvudpersonen är den unga afroamerikanska Jane. I denna alternativa historieskildring har slavarna i USA visserligen fått en slags frihet, men den är under förutsättningen att de strider emot zombierna. Jane ska alltså bli del av en slags elitstyrka som ska döda zombier, något hon hoppas ska kunna ge henne frihet. Författaren kan inom ramen för denna historia diskutera rasism, sexism, feminism, klassförtryck med mera. Boken verkar jättespännande och underhållande och den kommer att följas av flera. Läs, läs, läs!

Dystopi & SF

Slutet

Slutet av Mats Strandberg

Mats Strandberg skrev ju tillsammans med Sara Bergmark Elfgren den populära Engelsforstrilogin; Cirkeln, Eld och Nyckeln. Efter det har hans böcker bara blivit läskigare och läskigare! Först kom boken Färjan som närmast är en slasherskräckis och som dessutom utspelar sig ombord på en Finlandsfärja, en av de absolut otäckaste platserna för oss alla som är ens det minsta klaustrofoba. Sedan kom boken Hemmet som jag inte ens vågat läsa, men de handlar om ålderdomshemmet Tallskuggan och hur de dementa som bor där drabbas av en slags besatthet som gör dem våldsamma och skrämmande. Lite som zombier…

Slutet kom ut 2018. Den är inte lika bloddrypande som Färjan och inte heller lika spök-isande som Hemmet men den är helt klart den mest skrämmande!

Kort plot: en komet närmar sig jorden och vi kan inget göra för att hindra den från att träffa vår planet. Alla kommer alltså att förångas och dö. Berättelsen kretsar kring en grupp unga och hur de hanterar detta faktum. Vad skulle du göra om det bara var 3 månader kvar att leva? Vad vill man hinna med som man inte gjort? Som att det här inte räckte så inträffar ett mord i det lilla samhället och nu följer en jakt på en mördare mitt ibland dem.

Mats Strandberg skildrar som vanligt skickligt sina karaktärer, till och med dem som man inte gillar tycker man om. Han drar sig inte heller för komplicerade saker; sjukdom, död, homosexualitet, mobbning och övernaturliga inslag skildras allt med en lätthet som gör hans böcker omöjliga att sluta läsa. Så bra bok! Men inget för dig som hoppas på ett lyckligt slut…

Finns också som e-bok.

Sedan vill jag också tipsa om den nyligen ommöblerade fantastikavdelningen utanför Molnet på Stadsbiblioteket. Här finns hur mycket böcker som helst i alla upptänkliga genrer inom fantastik. Välkommen att leta fram dina egna favoriter! Kom också ihåg möjligheten att göra egna inköpsförslag! Prata med oss som jobbar i biblioteket eller gör inköpsförslag via länken:

 

Tipsat av Helena på Stadsbiblioteket