Sök böcker, filmer, musik...

En krabba och snäckor på havsbotten.

Andrea och Lovisa tipsar om somriga barnböcker som utspelar sig i naturen.

Bilderböcker

alt=""

Alla vill ha ett bo av Grethe Rottböll och Anna-Karin Garhamn

I boken får du komma nära både små och stora djur, kika in i deras bon, lära dig var du hittar det och hur man kan hjälpa djuren att bygga sina bon. Paddan trivs i en håla under en trädrot, gråsuggan ska du leta efter under sten. Hjälp biet genom att borra hål i en avsågad trädstam. Var trivs musen och ekorren? Det får du veta i denna härligt detaljrika bilderbok.

alt=""

Djuren i vattnet av Sarah Sheppard

Sommaren är den perfekta årstiden för att kika närmare på allt som bor i vattnet. Den här boken berättar fascinerande fakta om Kannibalabborren som gärna äter upp sina egna barn, den tjusigt rödögda mörten och spigghanen som byter färg varje vår, från gråtrist till sprakande röd. Småkrypen finns också med i boken: pärlmusslor, blodiglar och den trådsmala tagelmasken är alla en del av undervattenvärldens fantastiska ekosystem. Ta med boken till närmsta sjö (men lämna den i säkerhet på land!) och leta tillsammans efter allt spännande man kan hitta där under vattenytan.

alt=""

Prinsessorna från hela världen har samlats för att gå på promenad. Men det visar sig att promenaden blir ett ofantligt äventyr genom mörka skogar, över stora hav och upp på höga berg. Alla problem löser de galant genom samarbete och superbra prinsessgrejer. Prinsessorna har ett särskilt, jätteviktigt mål i slutet av den långa promenaden. Vad det är? Det får ni veta om ni läser boken!

Kapitelböcker cirka 6-9 år

alt=""

Sommarkampen av André Pops

Emma och Anton väntar på sina norska kusiner, Einar och Julie. Det är sommar och dags för Sommarkampen, två dagar fyllda med tävlingar, för att avgöra om Sverige eller Norge är bäst! Men när kusinerna kommer ändras reglerna för tävlingen. Den som förlorar varje deltävling måste också utföra ett bus, som segraren bestämmer. Ska förlorarna klara utmaningarna utan att bli upptäckta? Och vem tar egentligen hem segern i den stora finalen i Sommarkampen?

alt=""

Sommarkaos på guldkusten av Måns Gahrton och Johan Unenge 

Det är sommar på Hotell Gyllene Knorren. En bra tid att fylla hotellet med badsugna sommargäster. Men vad gör man när fyra stillsamma bridgetanter råkar dyka upp samtidigt som hårdrocksbandet Tinnitus gästar hotellet? Man uppfinner finsk sommarbridge vid sjön och fejkar elransonering med strömlösa kvällar, såklart. Men när barnfamiljerna också dyker upp, är det möjligt att hålla alla gäster nöjda? Mycket skoj och trivsamt kaos på Hotell Gyllene Knorren!

alt=""

Sommaren med Sigge av Lin Hallberg och Margareta Nordqvist

Elina ska resa på den årliga sommarveckan till mormor och morfar, men hon skulle mycket hellre stanna hemma där hon kan vara med sin fina sköthäst Sigge. Trots Elinas protester blir hon tvungen att åka. När hon kommer fram väntar världens finaste överraskning på henne. Sigge! Sommarveckan hos mormor och morfar blir full av busiga ponnyer och härliga hästäventyr.

Kapitelböcker från cirka 10 år

alt=""

Carags förvandling av Katja Brandis 

Carag är en woodwalker – till hälften puma och till hälften människa. En dag lämnar han bergen för att leva som människa i staden men känner sig inte hemma förrän han får börja på internatskolan för woodwalkers. På skolan får han träffa andra som är som han, och lära sig kontrollera sin djurkropp. Men faror lurar om man är en woodwalker och det finns de som vill komma åt Carag och hans krafter. Vänskapen med ekorren Holly och bisonkillen Brandon blir livsviktiga.

Första boken i en serie fylld av vänskap, äventyr och humor.

alt=""

Pärlfiskaren av Karin Erlandsson

Miranda är den bästa pärlfiskaren av alla runt havet och dyker efter stora pärlor i alla färger. En dag ger hon sig ut för att söka efter ögonstenen, den största pärlan. Ögonstenen har folk sökt efter i tusen år och folk har lämnat sin familj i längtan efter pärlan. Miranda får sällskap av barnet Syrsa som aldrig är tyst och Miranda vill helst vara ensam. Men Syrsa har en särskild förmåga som kan hjälpa Miranda i pärljakten… och det finns andra som också vill ha ögonstenen. En vacker och spännande berättelse om vänskap, kärlek och vad som är viktigt i livet.

alt=""

Skattkammarön av Robert Louis Stevenson

Den unge Jim Hawkins får tag på en skattkarta och följer med på ett skepp till Karibiens öar för att leta efter skatten. På skeppet finns även piraten Long John Silver som är ute efter guldskatten och han kommer att göra allt för att få den. En äventyrsklassiker som har kommit tillbaka för dagens barn. Perfekt spänning att läsa en solig och stillsam sommardag!

Faktaböcker

alt=""

I den här boken får du lära dig namn på fina blommor och hur växter som går att äta ser ut! När du är ute vid sjön eller havet, i skogen, eller går längs en väg kan du leta efter växterna och titta i boken för att se om du kan äta dem, eller koka saft på dem. För nyfikna barn som vill lära känna naturen som finns nära och runt omkring dem.

alt=""

De fantastiska djurens bok av Adrienne Barman

En fantasifull faktabok – finns det? Ja, här har vi en tjock faktabok om 600 fantastiska djur men med lite text och massor av färgglada bilder att titta på! Bilderna visar vilka djur som är gula, vilka som är svarta och vilka som är taggiga, och mycket annat. Passar för djurälskande barn i alla åldrar och för att titta i tillsammans.

alt=""

Sveriges rovdjur av Björn Höglund

Ute i den svenska skogen finns det många djur men den här boken handlar mest om ”De fem stora”: björnen, järven, lodjuret, vargen och kungsörnen. Vi får veta vad djuren äter, hur de bor, låter och jagar. Och hur deras bajs ser ut! Då kan vi lära oss att spana efter djuren och se vilka som har varit på samma plats som vi.

Tipsat av Andrea och Lovisa på biblioteken i Björklinge och Bälinge.

Fler somriga tips för barn