Mohammed

Bibliotekschef Mohammed hälsar välkommen till våren på biblioteket. Två teman för våra kommande program är klimat och maskulinitet.

Jag minns på allvar sommarens hetta som en käftsmäll jag sällan skådat. Sommaren 2018 gick till historien som en av de varmaste somrarna på flera hundra år. Dagligen översköljs vi av rapporter som visar på hur klimatförändringarna bland annat leder till hur glaciärer smälter och bönder får sina skördar förstörda. Samtidigt förnekar enstaka världsledare den bistra sanningen att klimatpåverkan faktiskt drabbar oss alla vare sig vi vill eller inte. Därför gläder det mig att det finns unga engagerade eldsjälar som påminner oss vuxna om att klimatpåverkan inte är alternativa fakta.

Ett annat tema som jag ser fram emot under våren är begreppet manlighet. Det sociala sammanhanget, tidsepoken och kulturen som vi lever i för tillfället avgör vad som är manligt eller omanligt. Maskulinitet blir allt vanligare att öppet våga diskutera i olikaforum. Jag välkomnar därför det fortsatta samtalet om maskulinitet på Bibliotek Uppsala. Samtidigt ser jag fram emot alla vårens program och aktiviteter som bland annat riktar sig till barn och unga runt om i våra bibliotek. Förhoppningen är att just du hittar det som väcker ditt intresse till att vilja besöka oss.

Välkommen!
Mohammed Mekrami
Avdelningschef Bibliotek Uppsala

Mohammeds boktips

Alkemisten

En magisk historia om Santiago, en andalusisk herdepojke som följer sin dröm om att finna en av världens dyrbaraste skatter. Från sitt hem i Spanien reser han till marknaderna i Tanger och genom Egyptens öken till ett livsavgörande möte med alkemisten. Historien om de skatter som Santiago finner på sin väg lär oss den viktigaste av alla visdomar: att lyssna till sitt hjärta, att förstå tecknen på livets väg och framför allt att följa sina drömmar. Alkemisten är en av vår tids mest sålda böcker. Den har översatts till 58 olika språk och givits ut i 156 länder.