Sök böcker, filmer, musik...

Feelgood

Vi tipsar om riktigt härliga feelgood-romaner att sluka i sommar.

Här tipsar vi om fysiska böcker, e-böcker och e-ljudböcker.

E-böcker och e-ljudböcker läser du bäst i appen Biblio.

Förälskad i trubbel

Förälskad i trubbel av Sarah Title

Liam är bibliotekarie och älskar den lilla staden på den amerikanska östkusten där han bor. Han älskar vänligheten, nyfikenheten och det livfulla biblioteket i stadens mitt där han också jobbar. När rockmusikern Joanna återvänder till sin hemstad blir hon samtalsämnet på allas läppar. Hon väcker spänning, förtjusning och åtrå. Åtminstone hos Liam.

Mysigt och roligt!

Finns också som e-bok

Hur man gör succé på dårhus

Hur man gör succé på dårhus av Emmy Abrahamson

Majas karriär som ståuppare är inte precis lysande. Inte hennes liv i övrigt heller. Det började när hennes mammas pessar gick sönder, och på sistone har hon brutit sig in i en stuga för att stjäla sprit, avtapetserat sin bästis väggar – till hälften – som en överraskning och missat ett viktigt steg i karriären på grund av en ouppfostrad hund. Men det är väl inget att bli inlagd på psyket för, eller?

En komisk, varm och rörande berättelse om att våga gå sin egen väg, även i motvind.

Finns också som e-bok

Juliette – kvinnan som läste på metron

Juliette – kvinnan som läste på metron av Christine Féret-Fleury

Juliette tar metron vid samma tid varje dag. Linje 6. Hon älskar att iaktta de andra resenärerna som läser. Men en dag bestämmer sig Juliette för att kliva av två stationer för tidigt. När hon sedan tar vägen via en avsides gata upptäcker hon en bok inklämd i dörröppningen på en gammal rostig port. Hon kan inte låta bli att stanna till och i samma ögonblick tar hennes liv en oväntad vändning. En berättelse om kärleken till böcker, medmänsklighet och att hitta tillbaka till livsgnistan.

Varm och småknäpp biblioterapi i Parismiljö.

Finns också som e-bok

Vi möts på museet

Vi möts på museet av Anne Youngston

När engelska Tina Hopgood skriver ett brev till en man hon aldrig mött, förväntar hon sig inte att få svar. När Anders Larsen, en ensam museiintendent i Danmark svarar, förväntar han sig inte heller att få höra något tillbaka.

Båda söker efter något nytt i livet men kan inte sätta fingret på vad. Anders har nyligen förlorat sin fru och tappat tron på framtiden. Tina känner sig instängd i ett äktenskap där gnistan sedan länge är försvunnen. Trevande börjar de brevväxla och delar med sig av glädjeämnen, oro och tankar om livet i största allmänhet. Snart spirar en oväntad och allt starkare vänskap mellan dem.

Vackert om en oväntad vänskap.

Finns också som e-bok och e-ljudbok

Påfågelsommar

Påfågelsommar av Hannah Richell

En uppslukande roman om familjehemligheter och förbjuden kärlek på den engelska landsbygden. På samma släktgods, men med många år emellan, är två kvinnor med om varsin omvälvande sommar. Lillian Oberon känner sig instängd i ett olyckligt äktenskap men ser ingen väg ut. När den karismatiske konstnär som hennes man anlitat kommer till godset vänds allt upp och ner. Årtionden senare kliver Lillians barnbarn Maggie över tröskeln till det nedgångna huset. Hon har återvänt från Australien, dit hon flydde efter ett stort kärlekssvek. Nutid och dåtid flätas samman och bildar en gripande historia.

Finns också som e-bok

Det kommer aldrig vara över för mig

Georgina har haft en katastrofal vecka. När hon fått sparken kommer hon hem och hittar sin med annan kvinna. Hon sparkar ut honom och skaffar ett nytt jobb. Det är bara det att hennes nya chef är en gammal kärlek. Kan det bli värre? Ja, när Georginas ex. som är komiker, börjar använda detaljer från deras kraschade förhållande i sitt stand-up. Kan Georgina ta makten över sitt förflutna igen och vända det till sin fördel?

En fin feel-good med mer djup än man kan ana från början.

Små grodorna

Små grodorna av Johan Carle

Det är midsommarafton i det lilla samhället Klingared utanför Borås. Regnet öser ner och i folkmyllret på idrottsplatsen får vi möta bokens huvudpersoner: Dolly med sin rosa vinbox, utstötta Anders vid sjön, Rebecka med sin handsprit och sin frustration, och poeten Bok. Där finns också prästfrun Eva, den buttre gubben Lindblom och Marie på fiket. Livet ser ut att gå sin gilla gång i lilla Klingared, men under ytan bubblar känslorna.

Humoristiskt och svenskt med lite svärta.

Finns också som e-bok och e-ljudbok

Det stora dejtingäventyret

Det stora dejtingäventyret av Max Schüllerqvist

Kristina lever ensam i sitt radhus, påtar i trädgården och tränar på Friskis & Svettis. Även om hon fortfarande sörjer sin bortgångne man så övertalas hon av en mer utåtriktad väninna att ge sig ut i nätdejtingens snåriga djungel, och med hjälp av barnbarnet Julia skaffar hon ett konto på Träffpunkten. Kristina inser snart att dejtinglivet som 60-plussare innehåller nya typer av utmaningar och hennes möten kantas av både besvikelser, förälskelser och outhärdliga pinsamheter. Det stora dejtingäventyret är en rolig och varm roman om vanliga människor med ovanligt stora hjärtan.

Finns också som e-bok och e-ljudbok

Midsommarvals

Midsommarvals av Viveca Lärn

Den första delen i Viveca Lärns underbara Saltö-serie, som också har gått på SVT.

Under en solig och saltstänkt försommarvecka hinner tillvaron för såväl badgäster som ortsbor i det lilla västkustsamhället Saltön förändras på de mest oförutsedda sätt. Här möter vi bland många andra den unga änkan Sara som bytt miljö för att glömma men som inte får vara ifred för uppvaktande kavaljerer. Och Emily som en dag lämnar hem och man, gömmer bilen i ett hallonsnår och inleder en passionerad kärlekshistoria med den cykelsemestrande adjunkten Ragnar. 

På egen hand

På egen hand av Marian Keyes

Ingen feelgood-lista utan drottningen av feelgood: Marian Keyes!

Amys man Hugh tar en paus från deras äktenskap, deras barn och deras liv tillsammans. I sex månader tänker Hugh resa runt i sydöstra Asien. Mycket kan dock hända på sex månader. När Hugh kommer tillbaka, om han kommer tillbaka, kommer han då att vara samma person som Amy gifte sig med? Kommer hon att vara densamma? För om Hugh har tagit en paus från äktenskapet, då betyder det väl att Amy också har en paus?

Som alltid när Marian Keyes skriver är det varmt och roligt, men inte utan smärta.