Sök böcker, filmer, musik...

Vandra

Vi på Gottsundabiblioteket tipsar om böcker med tema vildmark och friluftsliv.

Skönlitteratur

Varghunden

Varghunden av Jack London (9-12 år)

I guldrushens tid i Kanadas vildmark föds Vittand – till hälften hund, till hälften varg. Under svåra umbäranden lär han sig överleva i vildmarken i kamp med andra djur, men också att underkasta sig människorna, både grymma och godhjärtade. Jack Londons gripande berättelse har fascinerat generationer av läsare och är ett verkligt klassiskt vildmarksäventyr. 

Flickan som älskade Tom Gordon

Nioåriga Trish kommer bort ifrån resten av sin familj i delstaten Maines väldiga skogar och inser snabbt att hon är hopplöst vilsen. Det enda sällskap hon inledningsvis har är en transistorradio genom vilken hon tröstas och repar mod när hon lyssnar till baseballreferat där hennes store idol i Red Sox, Tom Gordon, spelar. Efter ett tag märker hon dock en annan närvaro i skogen, ett par ögon som iakttar henne. Nu måste Trish, vid sidan av att hitta sätt att hålla kroppen mätt och skyddad från elementen, finna en väg att undvika den eventuella fara som är henne på spåren. Makalöst spännande, minimalistisk och djupt personlig skildring från mästaren King.

Mot den glittrande snön vid världens ände

1885 beger sig översten Allen Forrester tillsammans med en grupp män ut på en expedition i det outforskade Alaska. Längs Wolverinefloden där såväl ryssarna som andra amerikaner misslyckats. Det blir ett äventyr där mod och rädslor prövas. I Vancouver väntar Allens gravida hustru Sophie. Hon som mer än gärna följt maken för att upptäcka nya saker.

Falska vänner

Falska vänner av Jane Harper

Fem kvinnliga kollegor lämnar Melbourne för att tillsammans ge sig ut på en hajk i vildmarken. Under några dagar ska de ägna sig åt teambuilding. Redan andra dagen går de vilse och utsätts för diverse prövningar. När de väl återvänder är de rejält omskakade och dessutom saknas en av kvinnorna. Alice är nämligen spårlöst försvunnen. Kommissarie Aaron Falk kallas in och det visar sig att han utreder företaget och att Alice är hans kontakt på insidan.

Den döde i Barensburg

Den döde i Barentsburg av Monica Kristensen

Sysselmannen Knut Fjeld skickas i ett uppdrag från Longyearbyen på Svalbard till det lilla ryska gruvsamhället Barensburg. Det som tillsynes verkar vara en arbetsplatsolycka visar sig vara en större händelse med många dolda hemligheter som Knut dras in i. Deckarförfattaren Monica Kristensen har bakgrund som polarforskare och kännedom om Arktis. En spännande deckare i en ovanlig vildmarksmiljö!

Facklitteratur

Löparens hjärta

Löparens hjärta av Markus Torgeby

Vad får ett tjugoårigt löparlöfte att välja ensamheten i vildmarken i fyra år? Läs Markus Torgebys historia om hur han kom till en vändpunkt i livet och lämnade Göteborg för att leva som eremit i en kåta i Jämtland. En bok om att försöka se vad som är viktigt i livet och hämta kraft i naturen.

Fjällvandring åt helvete

Visst är alla norrmän födda att älska vildmarksliv, fjällturer och skidåkning? Eller…? Komikern Are Kalvø fick nog av alla gnistrande skidspår på Instagram och bryter normen med en rolig och genomskådande bok om kommersen, exploateringen och myterna i vildmarkskulturen.

Överlevnadshandboken

Överlevnadshandboken av John Wiseman

Som titeln antyder är detta en guidebok i överlevnad i naturen. Engelska originaltiteln Ultimate SAS Survival vittnar dock om exakt hur utförlig boken är. Detta handlar inte om att bara hitta rätt sorts svamp eller att känna igen giftiga bär, utan överlevnad med ett minimum av hjälpmedel i de mest utsatta situationer man kan tänka sig. Överkurs för de flesta fritidsvandrare eller vilsekomna orienterare, men det finns gott om praktiska tips även för mindre utflykter. Man behöver således inte vara nedsläppt i bergsterräng bakom fiendens linjer för att kunna ha nytta av Wisemans bok. Rikligt illustrerad och lättbegriplig text.

Att gå - ett liv i rörelse

En inspirerande och tänkvärd liten bok om vad vandring och gående har betytt historiskt och vad det kan betyda idag för människor. Erling Kagge är en norsk äventyrare (samt politiker, advokat med mera) som har tagit sig till både Sydpolen och Nordpolen. Han skriver om gående, promenader och vandring som en aktivitet som är rakt motsatt det höga tempo vi ofta förväntas hålla i vår vardag.

Vild: en vandring till mig själv

Boken bygger på en verklig historia. När Cheryl Strayed är 22 år dör hennes mamma i cancer vilket leder till att Cheryls familj splittras. För att göra sig fri från ett destruktivt liv och drogberoende bestämmer hon sig för att vandra den 200 mil långa leden ”Pacific Crest Trail” som sträcker sig genom västra USA till den Kanadensiska gränsen. Det är en spännande berättelse om en ung kvinnas både yttre och inre resa i vildmarken! Boken har också blivit film med titeln Wild.

Film

The Mountain Between Us

Den firade neurokirurgen Ben Bass (Idris Elba) och den hyllade fotojournalisten (Alex Martin) är båda på väg hem till viktiga saker – Dr. Bass till en viktig operation i Baltimore och Martin till sitt eget bröllop i New York -- när deras flyg ställs in pga dåligt väder. Desperata lyckas de övertala en Cessnapilot (Beau Bridges) att flyga dem till Denver så att de kan ta varsitt plan tillbaka till östkusten. Mitt över Klippiga bergen drabbas dock piloten av en stroke och det lilla enmotoriga planet kraschar på en snöig bergstopp. Med piloten död och Alex Martin med ett brutet ben påbörjas en kamp för att överleva i en bedövande vacker men skoningslös natur, där de två huvudpersonerna, som inledningsvis är reserverade inför varandra, måste finna ett sätt att samarbeta för att undvika ett dystert och ensamt öde i bergen. Spännande, dramatisk och djupt gripande skildring av två människors växande hängivenhet till varandra under ofattbara strapatser.

 

Tipsat av: Ingrid, Thomas, Anna-Lotta, Carin och Eva på Gottsundabiblioteket

Fler tips

,Stigande ,Fallande

235401
Av: Peskov, Vasilij
558310
Av: Mears, Ray
Av: Fält, Lars
544803
Av: Lutz, Hannah
100315
Av: Philpott, Don
Av: Philpott, Pam
172611
Av: Thoreau, Henry David
550296
Av: Kiwanuka, Olivia
574551
Av: Ferencik, Erica
618449
Av: Torgeby, Markus
504956
Av: Williams, John
532455
Av: Oliva, Alexandra
548531
Av: Solnit, Rebecca
461545
133678
Av: Källman, Stefan
Av: Jäger, Jan
486
Av: Nordenskiöld, Bobbo
279015
Av: London, Jack
11028
Av: Grieve, Guy
23379
Av: Monsen, Lars