Jul och vinter 2

Filmer och böcker med plumpudding, spöken, döden, minigrisar och rebeller. Vår ungdomsbibliotekarie Helena ger här sina favoriter på tema vinter och jul!

En julsaga

Den juligaste boken någonsin i sin ädlaste form! I den här filmen spelar Jim Carrey Scrooge som under julnatten hemsöks av tre andar. Hans gamle partner på firman kommer släpande på sin tunga kedja där varje länk är en begången synd. Nu vill han rädda Scrooge från samma öde. Här samsas mansstora kalkoner med ruskiga vålnader och konjaksflammande plumpuddings, fattiga i den svarta kolsmutsens London och skimrande julmirakel! Scooby Doo-slut utlovas med säkerhet och för att citera berättelsens Tiny Tim ” A merry Christmas to us all!” 

Damen under isen

Damen under isen av Sarah Singleton

En gotisk svart och kall saga om flickan Mercy som bor på ett gods i en värld där evig vinter råder. Samma dag utspelar sig om och om igen tills Mercy en dag under en promenad upptäcker en dam under isen i dammen… Den här berättelsen är väl inlindad i både snö, dimma och mystik. Varför blir inte Mercy och hennes syster äldre? Var har deras mamma tagit vägen och varför är pappan så frånvarande? En märklig bok som lånar influenser från både klassiska spökhistorier men också har magiska inslag

Vid världens ände

Vid världens ände av Catherine Fisher

I den här lättlästa dystopin är det också evig vinter. En stjärna har kolliderat med Jorden och gjort att permafrosten tagit över hela världen. Eller iaf de delar av världen som huvudpersonen Caz kan se inifrån Butiken där hon levt i 9 år sedan katastrofen inträffade. Butiken styrs med järnhand av Marky och hans underhuggare och den som inte lyder skickas ut i den arktiska kölden för att dö. När Caz kompis Will väljs ut i det riggade lotteriet så följer hon med honom ut. Kanske finns det fler överlevare därute? Första delen i en trilogi.

Mellan vinter och himmel

Mellan vinter och himmel av Elin Bengtsson

Okej här har jag faktiskt fuskat lite, och tagit med en bok med ordet vinter i titeln bara. Som så många andra bra böcker för unga handlar den här om Döden och hur man hanterar den.  John Greens bok Förr eller senare exploderar jag är en annan och Innan jag dör av Jenny Downham samt nu senast Vakuum av Mia Öström. I Elin Bengtssons bok träffar vi bröderna Martin och Andreas. De lever ett liv i limbo i väntan på att Andreas ska dö, för det ska han. Storebrorsan Martin är arg på sin bror som bara gett upp och försöker samtidigt dränka sina egna känslor av skuld i musiken.  En imponerande välskriven debutbok som jämförts med Johannna Thydells I taket lyser stjärnorna. 

Let it snow

Let it snow av John Green, Maureen Johnson och Lauren Myracle

Det går inte att prata om böcker för unga utan att återvända till John Green! Boken innehåller tre fristående noveller av tre olika författare, men historierna hänger ändå samman.  Det som är den utlösande faktorn i hela boken får sägas vara den enorma snöstorm som drar in och sätter en rad händelser i rullning… Romantik, fula jultröjor, minigrisar, choklad med marschmallows och massor, MASSOR av snö! Härlig julläsning och dessutom en fantastiskt snygg bok. 

Love actually

Love actually (Film)

Man kan heller inte prata om julen utan att nämna filmen Love actually. Min svägerska ser den varje jul och gråter floder av lycka varje gång. Precis som Let it snow ovan är filmen uppbyggd av en rad mindre och fristående händelser som knyts ihop på slutet. Vi följer inte mindre än 8 par som på olika sätt försöker finna inte bara julefrid utan också Den Sanna Kärleken. Romantiskt, snurrigt, osannolikt och helt…helt… Underbart!

Och till slut mina två bästa, och mest rebelliska, julklappstips till dina mindre kusiner:

Godnattsagor för rebelltjejer

Ingen har väl undgått den här boken som säkert komma ligga under många julgranar i år. Den engelska originalutgåvan slog snabbt rekord som den mest förbeställda boken genom tiderna. Boken radar upp 100 kvinnliga förebilder från Michelle Obama och Serena Williams till Astrid Lindgren. Ibland hajpas väl böcker i onödan och den här boken har fått omdömet ”Ett måste på nattduksbordet för varje flicka eller ung kvinna” och det får man bara hålla med om. 

Rebell på ridskolan

Rebell på ridskolan av Camilla Kuhn

Åhå vad roligt!Om du inte vad du ska köpa i julklapp; köp en bok. Köp den här. Jag skrattade så jag grät. Du kanske tror nu att boken handlar om en rebellisk människa som ska börja rida? Nej, nej! Det är den lilla hästen Rebell som ska inleda sin bana som ridskolehäst och följs av sina föräldrar till ridskolan. Rebell får till exempel lära sig hur man inte ska lägga sig ner med ungen på ryggen på för då kan man mosa den. Man bör även då och då se efter att ungen inte ramlat av, vilket den verkar göra hela tiden. Kort, enkel text med versaler och så mycket humor i bilderna.