Sök böcker, filmer, musik...

En kvinna i vackra kläder och en kniv i handen

Maria på Stadsbibliotekets ungdomsavdelning tipsar om spännande YA mystery-böcker.

Stalking Jack the Ripper

Stalking Jack the Ripper av Kerri Maniscalco

Det är sent 1800-tal. Huvudpersonen karvar i lik. På Londons gator härjar Jack the Ripper. Behöver jag säga mer? Detta är mörkt, makabert och underbart. Audrey Rose Wadsworth är en ung kvinna som uppfostrats till att bli den perfekta viktorianska ladyn. Hon har dock helt andra planer för sitt eget liv. Utan sin familjs vetskap deltar hon i sin farbrors obduktioner av brottsoffer och hon visar sig ha fallenhet för att samla ledtrådar och lägga pussel kring vad som kan ha hänt. En dag kommer ett särskilt lemlästat offer till obduktionsbordet och det står klart att något ovanligt ondskefullt härjar på Londons gator.

A study in Charlotte omslagsbild

A study in Charlotte av Brittany Cavallaro

Det är många som inte får nog av Sherlock Holmes. Här kommer en variant som du garanterat inte läst förut. Det är inte alltid lätt att leva i skuggan av en världskänd förfader, särskilt om denna släkting hette John Watson och var medhjälpare till den legendariske Sherlock Holmes. Om du dessutom börjar på en ny skola och där Sherlock Holmes släkting Charlotte går, samtidigt som någon börjar kopiera Sherlocks mest kända fall så kan du glömma alla tankar på en lugnt och normalt liv. Du kan också glömma planerna på att hålla dig så långt ifrån Charlotte Holmes som möjligt. Vem som är vems släkting kommer att bli mycket viktigt i den här boken, om du förstår vad jag menar.

Truly Devious

Truly Devious av Maureen Johnsson

På 1920-talet skapade den stenrika Albert Ellingham en privatskola, Ellingham Academy, för unga med extraordinära talanger. Där skulle de speciellt utvalda eleverna få alla möjligheter att utvecklas och blomstra. Albert älskade spel och gåtor och ville göra skolan till en magisk plats där allt är en lek. Kort efter skolans öppnade blir Alberts fru och dotter kidnappade och den enda ledtråden som efterlämnas är en retfull gåta undertecknad Truly Devious.

Nästan ett århundrade senare anländer Stevie Bell till Ellingham Academy. Hennes specialkunskap är ett enormt intresse för ”true crime”. Hon har dedikerat all sin tid till att läsa allt som finns tillgängligt (och inte så tillgängligt) om fallet. Nu när hon är på platsen för brottet tror hon att hon kommer att få sitt stora genombrott. Hon inser dock ganska snart att skolan och hennes rumskamrater förväntar sig att hon ska delta i alla skolans aktiviteter och vara social. Att lyckas med detta kanske blir den största gåtan av alla att lösa. Till råga på allt kommer döden åter på besök till Ellingham Academy. Truly devious är första delen av tre och förbered dig på att du kommer att vilja läsa alla!

Two can keep a secret omslagsbild

Mord i amerikansk småstad med många hemligheter. Kanske kan det låta som en historia du hört förut men det är den perfekta inramningen för en riktigt bra deckare, så nog kan du läsa om det en gång till. När Ellerys struliga mamma blir inlagd på behandlingshem tvingas Ellery och hennes tvillingbror flytta till mormor i Echo Riche. Det är staden där deras mamma växte upp och där deras mammas syster försvann spårlöst för många år sedan. Deras mammas syster är dessutom inte den enda person som försvunnit under mystiska omständigheter de senaste åren. Ellery kommer snart att förstå att det finns många hemligheter i Echo Riche och kanske kommer hon få fler svar än hon önskat sig. Om du är sugen på en bok som innehåller allt det du förväntar dig av en deckare så kommer du inte bli besviken på denna. Boken är fristående men om du vill läsa mer av samma författare kan du gå vidare till One can ceep a secret.